Franţa, România şi alte 11 țări europene doresc înființarea unei alianţe pentru promovarea energiei nucleare

Statele care ar urma să participe sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ţările de Jos şi Finlanda, precum şi Comisia Europeană.

Franţa intenţionează să organizeze marţi o reuniune cu alte 12 state membre UE, inclusiv România, cu scopul de a construi o alianţă de ţări pentru a promova energia nucleară în politicile energetice ale blocului comunitar. Statele care ar urma să participe sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ţările de Jos şi Finlanda, precum şi Comisia Europeană, potrivit .g4media.ro.

 Decizia vine din cauza cresterii disputei dintre Franţa şi alte state care au aceeaşi viziune,m şi care vor mai multe politici ale UE care să promoveze energia nucleară ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon, şi alte ţări, precum Germania şi Spania, care cred că energia nucleară nu ar trebui pusă pe picior de egalitate cu energia regenerabilă.

Reuniunea, organizată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja întâlnirii miniştrilor Energiei din UE de la Stockholm, se va concentra pe contribuţia energiei nucleare la îndeplinirea obiectivelor climatice şi a securităţii energetice, a informat un oficial francez.Obiectivul îl reprezintă înfiinţarea unei alianţe cu alte ţări, înaintea negocierilor de la nivelul UE, a explicat oficialul, fără a da detalii privind politicile negociate. 

Ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten, a declarat că salută cooperarea, dar a atras atenţia că Ţările de Jos nu sunt de acord cu Franţa în privinţa anumitor subiecte – inclusiv opinia ţării sale că UE ar trebui să prioritizeze hidrogenul din surse regenerabile înaintea altor tipuri de combustibil cu emisii scăzute de carbon.

 „Cred că este foarte bine că avem o platformă cu ţările care sprijină energia nucleară pentru a împărţi cunoştinţele şi experienţele”, a declarat Jetten. Oficialii susţin că disputa se extinde şi la alte politici. Săptămâna trecută, statele membre UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind priorităţile privind schimbările climatice, din cauza problemelor cauzate de energia nucleară, care afectează şi o conductă de hidrogen de miliarde de euro.

Ministrul Marcel Boloş anunţă noi vouchere în valoare de 4.000 de lei, pentru anumite categorii de români