Orban: „Se pot finaliza procedurile de numire a prefecţilor şi subprefecţilor”

Prefecții vor avea statul de demnitari, în urma modificării statutului prin OUG

Președintele PNL, Ludocvic Orban a anunțat, luni, că toate procedurile pentru numirea noilor prefecți sunt finalizate. Mai mult, acesta a precizat că în cursul săptămânii, cel mult săptămâna viitoare, Guvernul va numi prefecții din toate județele.

„Cât mai repede posibil. Era un termen prevăzut în OUG, termen de punere în practică a reglementărilor din OUG, mai trebuie adoptate normele metodologice şi cred că în cursul acestei săptămâni, cel târziu săptămâna viitoare, se pot finaliza procedurile de numire a prefecţilor şi subprefecţilor. În ceea ce ne priveşte pe noi, noi am finalizat procedura de validare şi în mod evident, dacă şi celelalte formaţiuni din coaliţie au finalizat această procedură, Guvernul va avea toate propunerile astfel încât să poată să efectueze numirile prin hotărâri de Guvern”, a explicat Orban.

Astăzi, dezbaterile pe proiectul de buget

Potrivit lui Orban, bugetul pe acest ane este unul „care susține efortul de a luptă contra pandemiei”. Proiectul va fi dezbătut astăzi, de la ora 16.00, iar premierul Cîțu va fi prezent la Parlament.

Mai mult, președintele Camerei Deputaților, Orban a propus ca dezbaterile pe legea bugetului să se facă în plen doar fizic și contează pe o prezență masivă la dezbateri. „Propunerea mea este ca dezbaterile să se facă doar fizic pentru că nu avem posibilitatea tehnică de a organiza altfel plenul. Toți cei care pot să vină fizic vor fi prezenți fizic, avem două cazuri de persoane care din motive medicale este posibil să nu poată fi prezente”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

Întrebat ce șanse să treacă amendamentele depuse de PSD, Orban a spus că a fost solicitată mobilizarea tuturor parlamentarilor din cele trei formațiuni politice ale coaliției și contează pe o prezență masivă: Sunt convins că având o mobilizare exemplară vom reuși să adoptăm bugetul în termenul propus”.

În ce privește bugetul, Orban a spus că PNL îl susține, deoarece se bazează pe câteva obiective, între care acela de a pune bazele relansării economice: „Este un buget care crește semnificativ investițiile, un buget care alocă sume importante pentru susținerea companiilor și angajaților prin măsurile de susținere cunoscute”.

Votul va fi dat, marți, în plenul reunit al Parlamentului.

Citește și: Cîțu nu vrea modificarea proiectului de buget pentru 2021