Prefectul de Vrancea vrea ca primăriile să se ocupe de deszăpezirea drumurilor judeţene

În Vrancea foarte multe drumuri judeţene au fost închise în weekendul trecut, din cauza ninsorii abundente şi viscolului

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a propus, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţ, ca unităţile administrativ-teritoriale (UAT) să se ocupe, cu echipamentele din dotare, de asigurarea serviciilor de deszăpezire pe drumurile judeţene care traversează localităţile, banii putând ajunge astfel în comunităţile respective, potrivit g4media.ro.

Propunerea prefectului vine în condiţiile în care în Vrancea foarte multe drumuri judeţene au fost închise în weekendul trecut, ca urmare a ninsorii abundente şi viscolului, primarii fiind nevoiţi să intervină cu utilajele proprii pentru deblocarea acestora.

„Eu aş propune ca, pe perioada sezonului rece, de la 1 octombrie la 1 martie, administrarea drumurilor judeţene să fie dată la UAT-uri. Eu cred că ar fi o soluţie bună (…) Contractele de deszăpezire însumează cam două milioane de euro pe an. Împărţim la numărul de kilometri, de exemplu Vizantea are 18 kilometri şi înmulţim cu 13.000 de lei de kilometru/an, circa 2.700 de euro. Putem să luăm în calcul pentru că e clar, Consiliul Judeţean, oricâte utilaje ar avea, nu poate acoperi un judeţ aşa cum îl acoperiţi dumneavoastră. Banii aceştia ar ajunge în comunitate, iar dumneavoastră îi investiţi în utilaje, în echipamente pe care le puteţi utiliza şi pe parcursul anului pentru diferite lucrări pe care le aveţi la nivelul localităţii”, a spus Nicuşor Halici.

 El le-a cerut primarilor să facă rapoarte operative bine documentate pentru a solicita Guvernului acoperirea cheltuielilor pe care le-au avut.

 În timpul întâlnirii, primarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a acţionat pe drumurile judeţene, cu maşini de deszăpezire care au ajuns prea târziu, au rămas înzăpezite şi astfel au blocat drumul, maşini care au mers cu lama sus sau care s-au stricat în drum. La întâlnire a fost prezent şi preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, care a reamintit faptul că a fost reziliat contractul cu firma care ar fi trebuit să asigure serviciile de deszăpezire pe zona de sud a judeţului.

Avertisment: Rezervele de apă ale Europei se epuizează