OnlyFans a început ca o platformă online destinată celebrităților și „influencerilor”, dar s-a transformat într-un hub unde găsești conținut pentru adulți. sursa foto: OnlyFans

La fel ca mulți alți tineri venezueleni, Valery Lopez a găsit o modalitate de a supraviețui crizei economice generate de pandemia de coronavirus în țara sud-americană: prin conținut sexual online, relatează Agenția France Presse, într-un reportaj.

Tânăra în vârstă de 20 de ani își iubește corpul și îl expune online, aceasta fiind modul în care evită aderarea la exodul celor cinci milioane de migranți, potrivit ONU, care au părăsit țara din 2015.

„Nu trăiam bine”

„Eram disperată să plec, pentru că nu trăiam bine. Acum vreau să rămân în Venezuela datorită OnlyFans”, a declarat Lopez pentru AFP.

OnlyFans a început ca o platformă online destinată celebrităților și „influencerilor”, dar s-a transformat într-un hub unde găsești conținut pentru adulți.

Lansat în Marea Britanie în 2016, OnlyFans este un serviciu de abonament care plătește comision de 80% creatorilor de conținut.

Pentru Valery Lopez, aceasta a fost o sursă potențială atractivă de venit.

„Pot să-mi plătesc dinții (și) să cumpăr haine. Cine mai câștigă 500 sau 1.000 de dolari pe lună chiar acum? Nimeni!”, a spus ea, referindu-se la intervențiile stomatologice de care a avut nevoie.

Venezuela are cele mai mare nivel de inflație din lume, este în recesiune de șapte ani și are o penurie regulată de produse de bază, precum alimente și medicamente.

Canalul tinerei de pe OnlyFans are mai mult de 50 de abonați – majoritatea străini.

Fiecare abonat plătește 10 dolari pe lună: o cifră de șase ori mai mare decât salariul minim din Venezuela, unde moneda se depreciază în mod constant.

Este un punct evidențiat de psihologul Abel Saraiba, care este, de asemenea, coordonatorul unui grup neguvernamental ce se concentrează asupra drepturilor copiilor și adolescenților.

„În alte țări în care nu există o urgență umanitară a existat o creștere a consumului pe platforme precum OnlyFans. Dar în contextul nostru le putem da o dimensiune suplimentară… În ce măsură ar adopta cineva o astfel de riscantă (linie de lucru) dacă ar avea alte opțiuni de muncă?”, a declarat Sarabia.

Cum a început totul: cu o fotografie nud pe Instagram

Pentru Lopez, totul a început cu o fotografie „total” goală pe Instagram care a generat atât de mult interes, încât și-a dat seama că există o șansă de a face bani din asta.

Iubitul ei, cu care este împreună de trei ani, Roberto Gonzalez, arhitect, a ajutat-o să își creeze contul OnlyFans.

„Adevărul este că îmi place să pozez pentru conținut pentru adulți… și îmi plac banii mai mult, este o combinație bună”, a spus Lopez.

Adesea, însă, fanii ei cred că este minoră.

„Ei cred că sunt o fată, cred că mint”, chicotește Valery Lopez.

Fata cu ochi verzi are o înălțime de doar 1,50 metri și uneori își pictează pistrui pe față.

Deși nu este cazul lui Lopez, un documentar de la BBC care a fost difuzat anul trecut susținea că minorii vindeau ilegal conținut pe site. În timpul pandemiei de coronavirus, numărul utilizatorilorcare accesează acest site a crescut de zece ori.

OnlyFans are 90 de milioane de abonați și mai mult de un milion de creatori de conținut.

În aprilie, fondatorul site-ului, Thomas Stokely, a declarat că jumătate din creatorii de conținut produc materiale pentru adulți.

„Pare a fi o modalitate de a genera venituri mai sigure decât alte modalități mai riscante, cum ar fi prostituția. Dar, efectiv, ei nu realizează că, odată ce au publicat conținut … pot pierde controlul, că alții pot profita”  

ABEL SARAIBA, PSIHOLOG

De fapt, BBC a evidențiat riscurile pentru „amprenta digitală” a unei persoane în cazul în care utilizează astfel de site-uri web.

Astfel, videoclipuri de la OnlyFans au fost găsite pe platforme precum YouTube.

Gata de plecare

Brandon Mena, în vârstă de 20 de ani, a trebuit să-și oprească educația pentru că nu își mai putea permite să achite taxele la universitatea privată la care învăța.

Veniturile sale, pe postul de chelner într-un club de noapte, s-au diminuat în timpul pandemiei.

„Am lucrat în restaurante, cluburi … dar pandemia ne-a lovit puternic în portofel și a trebuit să caut alte alternative”, a spus Mena, cu blândețe.

Îmbrăcat într-o pereche de blugi și un pulover gri, el arată foarte diferit de conținutul pe care îl oferă site-ului OnlyFans.

Spre deosebire de Lopez, totuși, contul său OnlyFans a scăzut.

„Venezuela va rămâne la fel, nu mă văd rămânând aici”, este de părere tânărul.