Premiile César 2023, decernate la Paris

Trofeul pentru „cea mai bună adaptare” a fost înmânat lui Gilles Marchand şi Dominik Moll pentru „La Nuit du 12”.

Filmul poliţist „La Nuit du 12” a fost desemnat „cel mai bun film” la cea de-a 48-a ediţie a galei premiilor César care a avut loc, vineri seară, în sala Olympia din Paris, prezidată de actorul Tahar Rahim. Producţia a câştigat în total şase trofee. Brad Pitt i-a oferit un César onorific regizorului David Fincher iar o militantă  ecologistă a oprit pentru câteva momente ceremonia, potrivit ziare.com. Premiul César este un trofeu decernat anual pentru film în Franța, nominalizările fiind selectate de membri ai Academiei de Artă și Tehnică Cinematografică (Académie des Arts et Techniques du Cinéma).

Benoît Magimel a câştigat premiul César pentru „cel mai bun actor” cu rolul din „Pacifiction: Tourment sur les Îles” de Albert Serra.

La această categorie, au mai fost nominalizaţi: Jean Dujardin („Novembre”), Louis Garrel („L’Innocent”), Vincent Macaigne („Chronique d’une liaison passagere”) şi Denis Menochet („Peter Von Kant”). Virginie Efira a câştigat premiul César pentru „cea mai bună actriţă” cu rolul din „Revoir Paris” de Alice Winocour. „Este atât de grozav”, a declarat ea,  atunci când a urcat pe scenă. La această categorie au mai concurat actriţele: Fanny Ardant („Les Jeunes Amants”), Juliette Binoche („Ouistreham”), Laure Calamy („A Plein Temps”) şi Adele Exarchopoulos („Rien a foutre”).

 Premiul César pentru „cel mai bun scenariu original” le-a fost atribuit lui Louis Garrel, Tanguy Viel şi Naïla Guiguet pentru „L’Innocent”.

Această comedie a fost deja premiată la categoria „cea mai bună actriţă într-un rol secundar”. Premiul César pentru „cea mai bună regie” i-a fost acordat lui Dominik Moll pentru filmul poliţist „La Nuit du 12”, care spune povestea unei anchete imposibile. „Am avut şansa în Franţa de a avea un public care are o apetenţă pentru filmele care sunt în afara drumurilor bătute, este o curiozitate pe care trebuie să o menţinem”, a declarat cineastul pe scenă. La această categorie au mai fost nominalizaţi: Louis Garrel („L’Innocent”), Cédric Klapisch („En corps”), Cédric Jimenez („Novembre”) şi Albert Serra („Pacifiction”). „La Nuit du 12” de Dominik Moll a primit alte două premii: cel pentru „speranţă masculină” (Bastien Bouillon) şi pentru „cel mai bun sunet” (pentru François Maurel, Olivier Mortier şi Luc Thomas).]

Premierul Nicolae Ciucă, anunț despre data rotativei guvernamentale