Amenzi pentru persoanele care nu au declarat fosele septice la primărie

Cine nu le-a declarat la primărie poate fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.

Românii care au fose septice în gospodărie au avut obligația că până pe 30 octombrie să le declare la primărie, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată la finele lunii mai. Unele primării au acceptat și solicitările depuse astăzi, 31 octombrie 2022, deoarece ziua de 30 octombrie a fost într-o duminică. Termenul de aplicare a Directivei europene 91/271/EEC era 31 decembrie 2018, toate localitățile din România cu peste 2.000 de locuitori trebuind să aibă gospodăriile branşate la canalizare, potrivit economedia.ro.

Potrivit Eurostat, un sfert dintre români nu au toaletă în casă, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană după ponderea locuințelor cu toaletă în interior.

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, potrivit datelor publicate de Eurostat în 2020. România a înregistrat progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

Guvernul a mai decis că dacă în localitate există canalizare, oamenii trebuie să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă

Statul vrea să afle câte gospodării câte gospodării utilizează fose septice, cine nu le-a declarat deja la primărie, putând fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.Cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosă nu poluează. De pe 1 noiembrie întră în vigoare programul Administrației Fondului de Mediu “Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar.Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, banii ajungând direct la firmele care vor face lucrările.Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

Sute de blocuri din București, fără apă caldă și căldură în urma unei avarii