Social-democrații pot avea probleme cu cvorumul pentru votul moțiunii de cenzură de luni. Astfel, din cei 233 de parlamentari ce ar trebui să fie prezenți în ședința pentru plenul reunit al celor două camere, grupurile PSD au numai 209 parlamentari: 138 de deputați și 71 de senatori.

Pe lângă absențele parlamentarilor PNL, USR și PMP – care au anunțat public că nu vor participa la ședință, PSD ar putea înregistra absențe atât din rândul propriilor parlamentari, cât și de la aliați. Acestea sunt fie din motive medicale, cazul deputatului de Arad, Adrian Todor care este carantinat, fie ca urmare a negocierilor purtate de PNL.

Conform Digi 24, în acest moment, calculele arată că PSD se bazează pe votul propriilor parlamentari, 193 la număr, pe cele 24 de voturi ale Pro România, 7 voturi de la ALDE și 9 voturi de la PPUSL. În total, ar fi vorba despre 233 de voturi, adică fix numărul necesar pentru a demite Guvernul.

„Fiind un vot atât de strâns, orice „greșeală”, intenționată sau nu, poate decide soarta moțiunii. Este suficient să fie plecat un parlamentar din sală când se votează, sau să pună greșit bilele în urnă și moțiunea nu trece”, explică un lider din condecerea PSD, citat de Digi24.

Liberalii, prezenți doar ca parte din Executiv

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 31 august

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 31 august#LudovicOrban #GuvernulRomaniei #SedintadeGuvern

Publicată de Guvernul României pe Duminică, 30 august 2020

„Astăzi, ne prezentăm la moțiunea de cenzură, chiar dacă este o procedură neconstituțională, ea se derulează și va trebui să fim la Parlament ca și Guvern. Sigur că poziția politică este foarte clară că noi nu participăm la această poțiune de cianură, dar ca Guvern va trebui să fim prezenți. La ora 14.00 vom fi prezenți la Parlament.”, a spus Ludovic Orban înaintea ședinței de Guvern.

Citește și: PMP nu susține „mascarada” lui Ciolacu

#News