Andrei Caramitru / Dan Barna / Claudiu Năsui

Andrei Caramitru are o soluție… controversată

Atunci când aud de împrumuturi FMI, românilor le trec fiori reci pe șira spinării. Pe bună dreptate, cumva, având în vedere istoria împrumuturilor din ultimii ani. Cu toate astea, fostul consilier al lui Dan Barna consideră că aceasta ar fi cam singura soluție pentru ca economia României să o nu o ia la vale. Cum ar veni, ne împrumutăm, punem economia pe picioare, apoi vedem noi de unde dăm banii înapoi.

„DISPARIȚIA UE?

Nimeni la noi nu vorbește despre situația gravă in care se afla UE acum. Nu e vorba despre echipamente de protecție sau alte lucruri. Ci despre economie. Reiau mai jos argumentele făcute de Wolfgang Munchau (unul din cei mai respectati economiști europeni și autor in Financial Times).

– Franța și țările din Sud și Est care sunt in zona EUR, susținuți și de banca centrala europeană, au cerut un plan Marshall pentru Europa. Finanțat comun printr-o emisiune uriașă de obligațiuni europene garantate in comun (la care ar participa direct și banca centrala europeană). Au cerut asta scris
– Germania și Olanda au refuzat brutal (ceea ce înseamnă – practic – colapsul economic al Europei)
– Munchau sugerează ca se poate negocia cu nemții doar cu “armele pe masă” acum, adică toate celelalte tari sa se pună împreuna (chiar fără acordul Germaniei și al UE) ca sa facă finanțarea asta. Și – dacă nu merge – devine rațional ca zona EUR sa se spargă.

Ce ar trebui sa facem noi (și toate țările din Est care nu au EUR ca moneda?). Sa susținem direct propunerea Franței și a celor din Sud, cu condiția sa putem participa la program (adică banca centrala europeană sa cumpere obligațiunile de stat de la noi). Chit ca se supăra Germania pe noi. Eventual sa suplimentam programul nostru cu bani de la FMI.

Cam asta e situația. Foarte grea și nenorocita. Atenție – eu sunt profund pro-european. Însă Germania și Olanda joacă un rol cumplit. Celelalte tari trebuie sa ii preseze și sa ii șocheze cu măsuri dure ca sa ii oblige sa își dea ok-ul (eventual sa intre și Americanii in joc cu taxe mari pe importurile auto de acolo). Și dacă nu – asta e – trebuie găsite alte soluții”. scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

Citește și: Soros donează pentru pandemie, dar de #rezist a uitat

#News