Schimbările climatice din România vor afecta sistemul de sănătate

Virușii devin din ce în ce mai agresivi, spune Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Schimbările climatice afectează sănătatea, cea mai caldă lună ianuarie înregistrată în România afectând puternic sistemele de autoprotecție ale organismului. Virușii devin din ce în ce mai agresivi, motiv pentru care ne confruntăm cu aproape o epidemie de gripă, spuneIonuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, potrivit .digi24.ro.

Potrivit acestuia, există mai multe scenarii climatice, inclusiv la Administrația Națională de Meteorologie, care arată că aceste extreme vor genera probleme pe tot teritoriul României, diversificat în funcție de zonă.

„Avem un relief complex. Avem zone de munte, de câmpie, Delta Dunării, Dunărea, toate acestea fac teritoriul României complex și din perspectiva impactului pe care schimbările climatice îl vor avea.   E clar că sunt niște semnale de alarmă. Din păcate sunt din ce în ce mai dese. Recordurile acestea despre care discutăm se depășesc din ce în ce mai des, fie că vorbim de cantități de precipitații, fie că vorbim de temperaturi cum au fost cele din 18 ianuarie 2023”, a declarat  Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Acesta crede că e important ca oamenii să înțeleagă că există soluții pentru atenuarea schimbărilor climatice și pentru adaptare

 Pentru că dacă se discută despre schimbări climatice și de adaptarea la acestea, aici este un efort orizontal, de la energie la transporturi și până la ministerul dezvoltării și al mediului. Secretarul de stat a declarat că trebuie să se înțeleagă că dacă nu se reduc emisiile și temperatura medie globală va continua să crească, pagubele vor fi din ce în ce mai mari. Și nu vor fi niciodată atâtea resurse financiare pentru acoperirea tuturor pagubelor. Potrivit secretarului de stat, va trebui să stabilita foarte clar care este traictoria României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și să fie pusă  într-o strategie pe care toată lumea să și-o asume.

Marcel Boloş: Suntem printre cele 7 state care au depus cererea de plată numărul 2 prin PNRR