Prețurile gazelor naturale în Europa au scăzut la valorile dinaintea războiului din Ucraina 

Nivelurile stocurilor europene au atins peste 95% în noiembrie și, conform Gas Infrastructure Europe, instalațiile de stocare a gazelor din UE erau pline cu 83,2% la 28 decembrie.

Prețurile gazelor naturale europene au scăzut miercuri la cele mai scăzute niveluri din februarie Temperaturile mari de iarnă, cererea scăzută și livrările mari au determinat retragerea referințelor de gaz la niveluri înregistrate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Prețurile TTF pentru prima lună – ianuarie 2023 au scăzut la un minim de 76,18 EUR/MWh la începutul sesiunii, comparativ cu decontarea anterioară de 80,043 EUR/MWh, deși au revenit până la 81,35 EUR/MWh, potrivit stiripesurse.ro.

Prețurile europene au crescut inițial la peste 200 EUR/MWh în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au stabilit pe măsură ce fluxurile de gaz rusești au continuat.

Prețurile au crescut în vară, pe fondul întreruperilor continue ale aprovizionării rusești în Europa și a unei explozii la terminalul american Freeport LNG, atingând un record de 350 EUR/MWh la sfârșitul lunii august, lucru care a determinat Europa să ia măsuri urgente pentru a stimula importurile și a menține livrările. pentru iarnă. Prețurile TTF au fost în mare parte în scădere de atunci,  valorile crescând pentru scurt timp peste 150 EUR/MWh cu mai puțin de trei săptămâni în urma cu trei săptămâni, la începutul iernii. Această tendință a fost de scurtă durată, deoarece Europa a trecut de primul test de vreme rece al iernii, amortizat de stocurile bombate și de importurile record de GNL. 

Nivelurile stocurilor europene au atins peste 95% în noiembrie și, conform Gas Infrastructure Europe, instalațiile de stocare a gazelor din UE erau pline cu 83,2% la 28 decembrie.

Nivelul actual este cu 30% peste aceeași perioadă a anului trecut, când Europa avea niveluri neobișnuit de scăzute de stocare și cu aproximativ 10% peste media pe cinci ani, în timp ce măsurile de conservare au redus nivelurile normale ale cererii de iarnă. Contractele futures pe gaze naturale din Marea Britanie pentru ianuarie 2023 NBP au scăzut cu mai mult de 5% în ziua respectivă, stabilindu-se sub 190 pence pe term (p/th) pentru prima dată din februarie, atingând un minim de 182,25 p/th. Prețurile gazelor naturale din SUA au scăzut, de asemenea, la minimele din ultimele 10 luni, pe fondul prognozelor pentru vreme mai caldă în urma furtunii Elliot. Contractul Henry Hub din ianuarie 2023 pe NYMEX a fost cu aproximativ 10% mai scăzut la sfârșitul după-amiezii, ora estică, tranzacționându-se la 4,75 USD/mmBtu. Contractul mai lichid pentru februarie 2023 a fost cu aproximativ 8% mai mic, la 4,71 USD/mmBtu. Prețurile interne au fost sub presiune pe fondul unei noi întârzieri anunțate pentru reluarea exporturilor de la terminalul Freeport LNG până cel puțin în ianuarie.

Avalanșă de cazuri de gripă, la sfârșitul anului