Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, construit în Arad cu 800 de milioane de euro

Pe lângă acest proiect de 1.044 de MW, în judeţ se vor mai construi două parcuri fotovoltaice, ce vor oferi alţi circa 800 MW

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa va începe anul viitor în zona Pilu – Grăniceri, din judeţul Arad. Parcul va costa aproximativ 800 de milioane de euro, au anunţat reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, potrivit digi24.ro.

Pe lângă acest proiect de 1.044 de MW, în judeţ se vor mai construi două parcuri fotovoltaice, ce vor oferi alţi circa 800 MW

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson presupun investiţii totale de 1,4 miliarde de euro. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, autorizaţia de construire va fi emisă în câteva luni, celelalte documentaţii tehnice necesare proiectului de la Pilu – Grăniceri fiind în lucru. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste un milion de gospodării.

Autorităţile judeţene, alături de reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, au prezentat, la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, proiectul pe care îl au în lucru în zona comunelor Pilu şi Grăniceri, care ar urma să fie finalizat în decembrie 2024, când ar urma să fie furnizată în reţea prima cantitate de energie produsă.

Potrivit dezvoltatorului şi autorităţilor, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, iar judeţul Arad va deveni un „pol energetic”.

„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructură pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, construcţia începe în vara anului 2023, iar până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, a declarat Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson. Proiectul va avea şi unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. La finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.  Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, cel mai târziu începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urmă să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Două minerale necunoscute, descoperite într-un meteorit

=