Gabriela-Firea

În viață, ca la bancă, totul se rezumă la cifre. Trăim un număr de ani, avem un număr de copii, câștigăm o sumă de bani și în general se spune că suntem suma acțiunilor noastre. Așa e și cu coronavirusul. Cifrele fac diferența. Pentru a veni în sprijinul bucureștenilor, unii dintre ei îmbolnăviți poate tocmai de cifrele raportate zilnic de Guvernul României prin Grupul de Comunicare Strategică, primarul general Gabriela Firea a propus, și până să fie blocat a și reușit, să implementeze proiectul „Testăm pentru București”. Ideea a fost bună. O dovedește numărul mare de cetățeni înscriși (aproximativ 11.000).

Revenind la numere și cifre, 13 nu mai este demult o sperietoare, iar 666 rămâne un mit. Ce pare să sperie/îngrozească Guvernul este tot un număr – 4. Atâția oameni au fost testați pozitiv în campania derulată de Primăria Capitale, 4. Acest număr raportat la numărul de teste efectuate (4.600) este mult, procentual vorbind, sub cifrele pe care Grupul de Comunicare Strategică le transmite românilor, zilnic, în miez de zi.

Conștienți că astfel de raportări sunt departe de strategia guvernamentală, cei de la Ministerul Sănătății au blocat proiectul Primăriei Capitalei, dar cifra rămâne în documente și-i va bântui ceva vreme pe cei care au decis că raportările trebuie să fie un pic altfel. Pentru omul de rând este greu de înțeles de unde provin cifrele GCS dacă în București, din 4.600 de teste doar 4 au fost pozitive. Și mai greu de înțeles este de ce blochezi un proiect care, până la urmă, a fost dedicat oamenilor, nu vreunui experiment de laborator.

„În București treaba este clară, testarea a fost blocată de ministerul Sănătății, pentru a nu se putea compara rezultatele cu cele la nivel național. Din 11.000 de bucureșteni înscriși în programul de testare cu PCR, au fost 4.600 de teste deja efectuate și din acestea doar 4 au fost pozitive!

Ministerul nu vrea să recunoască rolul primăriei și faptul că noi am salvat vieți, pentru că noi am dotat cele 19 spitale, când ei ziceau că e doar o gripă. Și domnul Tătaru (Nelu Tătaru, ministrul Sănătății – n.r.) se mai și victimiză, că a fost carne de tun, că a mers prin spitale. Eu stau numai pe teren, pot să mă infectez oricând, dar eu nu mă ascund sub pat, să-mi protejez sănătatea mea”, a reacționat Gabriela Firea, la un post de televiziune.

În plus, primarul Capitalei solicită Guvernului României să spună public cine sunt membrii Grupului de Comunicare Strategică, cei care fac raportările zilnice și impun restricții și măsuri.

„Am văzut și eu această imensă gafă (raportarea de sâmbătă – n.r.) și eu spun că nu este doar atât, ci s-a dorit să fie speriată populația, dar au revenit când au văzut reacția promptă. Până la urmă, cetățenii României trebuie să știe cu nume și prenume cine sunt acei oameni care iau aceste decizii la nivel național”, a mai spus Gabriela Firea.

Programul „Testăm pentru București” a fost lansat de Primăria Capitalei în parteneriat cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, iar la sfârșitul lunii mai reprezentanții DSP (Direcția de Sănătate Publică) spuneau că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a elibera avizele necesare. Ulterior, atât DSP cât și Ministerul Sănătății au blocat derularea programului. Motivul invocat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost acela că „Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare”.

Citește și: Primăria Capitalei cere redeschiderea Spitalului Colentina pentru pacienții cronici

HashtagNews.ro