Nicușor Dan: „Oricine are dreptul să protesteze împotriva deciziilor autorităților”

Dar să se țină cont și de contextul medical actual când se iese la miting

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan face apel la cei care vor protesta și zilele următoare, având în vedere că acest lucru este deja anunțat, să o facă fără violență. Acesta a precizat înțelege că există tensiuni acumulate în ultimul an, plin cu restricții din cauza pandemiei. Apelul lui Dan a fost făcut, marți, la începutul ședinței de Consiliu General.

„Vreau să fac un comentariu legat de criza sanitară în care ne aflăm. Este nevoie de un efort de solidaritate din partea tuturor bucureștenilor și din partea tuturor românilor. Înțeleg că este greu pentru toată lumea după un an de restricții, însă este și mai greu pentru persoanele din sistemul sanitar și este și mai greu pentru persoanele care au rude, prieteni în spital cu această boală. Suntem în criză sanitară, aproape în fiecare zi avem peste 1000 de noi persoane în București infectate cu acest virus, este nevoie de efortul nostru a tuturor pentru a trece pe această perioadă dificilă”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Fără violență

Protestați, dar fără să fiți violenți. „Pe măsură ce vaccinarea înaintează, probabil că vom fi mult mai bine în două luni, e nevoie de efortul nostru pentru acest interval. Evident că oricine are dreptul să-și exprime opinia în democrație, evident că oricine are dreptul să protesteze împotriva deciziilor autorităților, însă îi rog pe cei care o fac să o facă fără violențe și să o facă gândindu-se la cei pe care pot să-i pună în pericol”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Bucureștiul este la câțiva pași de „prag”

La nivelul Capitalei, rata de infectare din ultimele 14 zile este de 7,06 cazuri la mia de locuitori. Potrivit HG din 25 martie, cu aplicare din 28 martie, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20.00, cu două ore mai devreme față de restul localităților. Măsura se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, magazinele vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii. Se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie.

Citește și: CTP și radiografia unei generații ce trăiește „în neștire”