Pentru participarea la diferite reuniuni, mai mulţi deputaţi au mers în delegaţii oficiale pe banii statului în destinaţii aflate la mii de kilometrii de ţara noastră, transportul şi cazararea fiind decontate. De asemenea, parlamentarii s-au bucurat şi de diurna de rigoare.

Astfel, în afara vizitelor oficiale în statele UE, sau pentru participarea la evenimente majore din SUA, Canada sau China, aceştia au mers şi în ţări considerate exotice.

Spre exemplu, în luna februarie, deputatul PSD, Ştefan Muşoiu a mers timp de trei zile la Hanoi (Vietnam), la o reuniune a Adunării Parlamentelor a Francofoniei.

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, a participat între 5-6 martie la reuniunea Comisiei politice a Adunării Parlamentare a Francofoniei în capitala Republicii Djibouti.

În luna aprilie, au fost prezenţi la reuniunea de primăvară a Uniunii Interparlamentare, de la Doha (Qatar), timp de 6 zile, mai mulţi parlamentari, printre care s-au numărat şi senatorii Şerban Nicolae (PSD) şi Mario Ştefan Oprea (PNL).  Suma cheltuită de către Camera Deputaţilor a fost de aproape 70.000 de lei, iar Senatul a alocat circa 120.000 lei.

De asemenea, tot în aceiaşi lună, 35.000 de lei au fost cheltuiţi de Camera Deputaţilor pentru deputatul Lucian Simion (PSD), care a plecat în Uruguay, la a „treia reuniune a Grupului de Lucru Deschis referitor la Abordarea Strategică a Managementului Internaţional al Chimicalelor)”.

În mai, deputatul Sorin Cîmpeanu (fost Pro România), s-a deplasat în Cambogia, la o reuniune a Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare a Adunării Parlamentare a Francofoniei. Suma alocată în acest caz a fost de 30.000 de lei.

Pentru o deplasare de 5 zile în luna iunie, în Japonia, trei membre ale Parlamentului, Tamara Ciofu (PSD), Cristina Prună (USR) şi Rozalia Biro (UDMR), care au participat la Summit-ul Anual al Forumului Global al Femeilor Politician Lider, Camera Deputaţilor a alocat suma de 80.000 de lei.

În luna iulie, Simona Bucura-Oprescu, Sorin Cîmpeanu şi Ştefan Muşoiu au plecat în Coasta de Fildeş, pentru o sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei. Deplasarea a costat aproximativ 80.000 de lei.

În septembrie, parlamentarii Ionela Dobrică (PSD) şi Glad Varga (PNL), au fost timp de 6 zile în Paraguay, la la Conferinţa Globală a Tinerilor Parlamentari. Statul a plătit în cazul de faţă peste 60.000 de lei.

#news