Culturile de rapiță, grâu și orz, în pericol din cauza secetei

Temperaturile mari afectează culturile de pe câmp, deoarece evapora apa care se mai găsește în sol.

Pe câmpurile din România se irigă în octombrie exact ca la începutul verii. Din cauza temperaturilor ridicate pentru sfârșitul lunii octombrie, culturile de grâu, rapiță și orz riscă să fie compromise, potrivit digi24.ro.

Cu toate că toamna se apropie de sfârșit, este anormal de cald pentru această perioadă. Acum sunt aproape 20 de grade la Galați, iar aceste temperaturi nu fac bine culturilor de pe câmp, deoarece evapora apa care se mai găsește în sol.

 Seceta pedologică de adâncime cu care se confruntă agricultorii de mai bine de 5 ani i-a determinat pe aceștia să pornească irigațiile fiind al doilea an când fermierii dau drumul la apă și irigă câmpurile la fel ca-n timpul verii, deoarece nu se pot baza pe ploile de toamnă. Lipsa ploii și temperaturile tot mai ridicate usucă totul pe câmp. Disperați că-și vor pierde culturile semănate de curând, fermierii au dat drumul la apă, chiar dacă au cheltuieli mari cu apa și energia electrică pentru a salva culturile de grâu, rapiță și orz. Dacă nu plouă, acolo unde nu sunt sisteme de irigații, culturile vor fi compromise.

 Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, 2023 se va înscrie pe lista celor mai călduroşi ani măsuraţi vreodată. 

„Consultându-mă cu colegii mei de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, se pare că şi 2023 se va înscrie în lista celor mai călduroşi ani pe care i-am putut măsura şi evalua vreodată”, a declarat oficialul. „Unele date prezentate sunt îngrijorătoare: inundaţiile care devin tot mai frecvente şi pun în pericol sănătatea şi bunăstarea populaţiei, valurile de căldură şi secetă care ameninţă agricultura – un sector important şi de subzistenţă pentru foarte mulţi români”, a mai spus ministrul. Mircea Fechet susține că în Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, realizat de către Banca Mondială în colaborare cu instituţiile statului român, care este „o radiografie complexă a vulnerabilităţilor climatice ale României şi un ghid pentru politicile publice” sunt prezentate date îngrijorătoare cu privire la inundațiile tot mai frecvente și seceta care amenință agricultura. Incendii de vegetație de amploare în Australia