Masini
Masini. Sursa foto: stirile protv,ro

Românii care vor să primească bani de la stat pentru cumpărarea unei mașini, prin programele „Rabla” și „Rabla Plus” 2022, se pot înscrie de la 30 septembrie, sesiunea de depunere a dosarelor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 fiind deschisă până la 25 noiembrie. Statul a alocat aproape 400 milioane de lei pentru cei care vor să își cumpere o mașină nouă, putându-se înscrie persoane fizice, juridice, dar și instituții publice, potrivit gandul.ro.

În cazul programului Rabla Clasic, bugetul destinat persoane juridice este de peste 173 milioane de lei, in timp ce bugetul alocat persoane fizice depășește 139 de milioane, iar cel alocat instituțiilor publice este 15 milioane de lei

În cadrul programului Rabla Plus, persoanele juridice au la dispoziție peste 202 milioane lei, persoanele fizice 115 milioane lei, iar instituțiile 15 milioane lei. Autovehicul uzat eligibil în cadrul programului, trebuie să aibă minim 6 ani de la data primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casarea sau radierea autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa sau radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Ce reduceri sunt acordate pentru cumpărarea unei mașini

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru cumpărarea unui autovehicul nou, pentru fiecare autovehicul nou, fiind posibilă casarea a maximum 2 autovehicule uzate. În cadrul programului Rabla se acordă o reducere de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-în, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat, 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-în, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate. De asemenea, pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are normă de poluare nu mai mare de Euro 3, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.