România, în topurile UE – la corupție

Țara noastră a obținut un scor de 44 din 100 de puncte, din Indicele de Percepție a Corupției (CPI), fiind la egalitate cu Ungaria și Bulgaria

România, despre care toate generațiile au învățat la școală că-i cea mai frumoasă, mai bogată și cea mai ospitalieră țară, pare să fie, conform Transparency International, inclusiv una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, notează Mediafax.

Desigur, informația nu este una nouă nici pentru Uniunea Europeană, nici pentru cetățenii români. Ceea ce este, însă nou este faptul că, deși politicienii afirmă că ar face eforturi susținute pentru a combate fenomenul corupției, eforturile par a fi fără prea mare succes, de vreme ce, în 2021, România încă poartă banderola corupției la braț.

Potrivit Transparency International, pandemia de Coronavirus nu a făcut decât să accentueze nivelul de corupție din România, palierul cel mai afectat fiind cel al sănătății, țara noastră nefiind capabilă să facă față provocărilor. Astfel, statele care au un scor bun în acest clasament au investiti mai mult în sistemul de sănătate, ceea ce, în cazul nostru, nu s-a întâmplat, desigur.

România a obținut un scor de 44 din 100 de puncte, din Indicele de Percepție a Corupției (CPI)

Situația rămâne neschimbată pentru țara noastră

Scorul de 44 din 100 de puncte aduce după sine și un „binemeritat” loc în topul celor mai corupte țări din Uniunea Europeană, împărțind această „grea moșternire” cu vecinii noștri bulgari și maghiari.

Principalele caracteristici care au dus la catalogarea României drept una dintre cele mai corupte țări din Uniune:

  1. lipsa transparentă a achizițiilor
  2. lipsa digitalizării

De asememea, nici raportul Curţii de Conturi privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei nu ne-a ajutat prea mult, acesta evidențiind lipsuri în administrațiile locale, însă și cea „de la centru”.

„Societatea românească și-a pierdut semnificativ aplombul în a sancționa corupția și lipsa de integritate ca flagel general și s-a manifestat mai degrabă secvențial”, au declarat surse din Transparency International.

Citește și: Turcan mimează soluții: pensii speciale vs. CCR