Drumuri închise și zeci de case fără curent electric în 10 județe afectate de viscol

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că intervențiile sunt "extrem de dificile" din cauza condițiilor meteo "crâncene".

Viscol
Viscol sursa foto pixabay

Oamenii din sute de localități din județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila nu au energie electrică, după ce liniile de medie tensiune au fost afectate de viscolul puternic, potrivit digi24.ro.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că intervențiile sunt „extrem de dificile” din cauza condițiilor meteo „crâncene”.

„Le spun românilor care nu au energie electrică că se intervine la fața locului cu echipe din zona Dobrogei, Munteniei și Banat. Condițiile meteo sunt crâncene. O reparație poate dura până la câteva ore, dar peste un timp se poate strica iar. Trebuie să așteptăm ameliorarea condițiilor meteo pentru a restabili alimentarea cu energie electrică. Se pot genera probleme de la un minut la altul”, a spus Sebastian Burduja. 

„Sunt condiţii meteorologice deosebite (cod roşu) în Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila, dar şi în alte judeţe. Suntem în contact permanent la nivelul Comandamentului energetic de iarnă, inclusiv cu dispeceratul energetic naţional”, a spus Burduja. 

Vremea extremă a afectat puternic mai multe județe din sud-estul țării. Duminică s-au înregistrat evenimente în lanț din cauza ninsorilor și viscolului. Județe întregi au fost complet închise timp de mai multe ore, autoritățile interzicând circulația pe drumurile naționale și județene. Sute de șoferi au rămas blocați în zăpadă. Ei au avut nevoie de ajutorul echipelor de intervenție.

Porturile de la Marea Neagră au fost închise. Orașul Constanța a rămas fără apă potabilă.

Elevii din Tulcea, Galați, Brăila, Constanța și Călărași nu vor merge luni la școală, deoarece cursurile au fost suspendate. Vreme rea s-a înregistrat și la munte, unde pe creste vântul a bătut cu până la 160 km/h, iar traseele turistice au fost închise. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 20:00 sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile 22 de tronsoane de drumuri naţionale. Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri au fost anulate. Circulaţia feroviară se desfăşoară pe un singur fir pe M 700, între Galaţi şi Buzău. Șeful Poliţiei de Frontieră şi şeful IPJ Maramureş, eliberaţi din funcţie de ministrul de Interne