BOR continuă cu obrăzniciile și cu sfidările

Din păcate, nu există zi, în ultima perioadă, în care să nu vorbim despre BOR și despre cerințele acestora de-a dreptul absurde, în contextul perioadei pandemice pe care o trăim. Astfel, cum autoritățile i-au zis un NU mare și răspicat lui ÎPS Teodosie, cu privire la organizarea unui pelerinaj în peștera Sfântului Andrei, Patriarhia l-a reactivat pe porta-vocea Vasile Bănescu, pentru a explica mai calm, mai logic, mai mieros și mai îmbietor, de ce atitudinea refractară a autorităților ar fi o mare greșeală și o imensă nedreptate la adresa credincioșilor.

În realitate, ceea ce vrea Bănescu de la BOR să zică este că atitudinea autorităților reprezintă o mare nedreptate la adresa buzunarelor interioare de la sutanele preoților, mai cu seama ne referim la cele ale securistului ÎPS Teodosie, cel mai sfidător cleric de pe meagurile noastre, totodată cel care l-ar face să roșească în obrăjori inclusiv pe diavol.

„Este foarte bine cunoscută poziția publică a Patriarhiei care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional. Ceea ce pot adăuga este că, într-o situație cu potențial conflictual ca cea apărută la Tomis, așa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuții și momente tensionate în spațiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în inițierea și întreținerea unui dialog instituționalizat între guvern și Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, transmite Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Bănescu de la BOR: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”

„Cultele și credincioșii sunt beneficiarii libertății religioase garantată prin Constituție. Greutatea responsabilității de a proteja pacea socială, oferind condiții și soluții în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligația să motiveze limpede restricțiile și, într-o asemenea situație de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog. Acestea, în orice democrație autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, așa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace. Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanții cultelor, ai Bisericii, este prin natura și intenția lui firească unul benefic pentru toate părțile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică și socială a întregii noastre societăți”.

Citește și: ÎPS Teodosie (ne) vrea înapoi în peșteră

#News