Bustul poetului Mihai Eminescu, dezvelit în oraşul Covasna

Sculptura este realizată din bronz, costul lucrării fiind acoperit din donații și sponsorizări.

Un bust al poetului naţional Mihai Eminescu va fi dezvelit în oraşul staţiune Covasna, acesta fiind realizat din bronz. Lucrarea a fost realizată de către sculptorul Ioan Cândea din Sibiu, costurile lucrării fiind acoperite exclusiv din donaţii şi sponsorizări, potrivit consilierului local Nicolae Enea, potrivit stiripesurse.ro.

Dezvelirea bustului ar putea avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, sau pe 15 ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naţionale

. Consilierul local a mai declarat că mai sunt așteptate doar avizele de la Ministerul Culturii, Primăria urmând să contribuie cu 15.000 de lei la realizarea soclului. Nicolae Enea a iniţiat proiectul împreună cu soţia lui, acesta menţionand că va face demersurile necesare şi pentru amplasarea unui bust al lui Decebal în spaţiul public al oraşului Covasna.

Acum câțiva ani, la propunerea consilierului, a fost dezvelit un bust al lui Avram Iancu în Voineşti-Covasna, în curând fiind dezvelit bustul poetului Mihai Eminescu şi urmând să fie realizat și un bust al lui Decebal.

„Sunt trei simboluri importante pentru comunitatea românească din oraşul nostru”, a spus Nicolae Enea, care este director medical la Spitalul de Cardiologie din localitate

În Voineşti-Covasna mai sunt câteva monumente de for public reprezentative pentru comunitatea românească din zonă, printre care se află bustul episcopului Iustinian Teculescu, născut în această localitate în noiembrie 1865. În contextul aniversării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, la iniţiativa a doi consilieri, în Parcul Tineretului din Voineşti-Covasna a fost amplasat un grup statuar reprezentându-i pe regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu şi I.C. Brătianu.

Amplasarea bustului poetului Mihai Eminescu a a obţinut aviz favorabil din partea Consiliului Local, Primăria Covasna în anul 2018 şi trebuia realizat în contextul Centenarului Marii Uniri tot atunci fiind aprobată realizarea unui grup statuar reprezentându-i pe regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu şi I.C. Brătianu. Grupul statutar a fost realizat şi inaugurat în 24 ianuarie 2019.

Poliția Capitalei l-a condus la audieri pe interlopul Fane Văncică