În cursul zilei de astăzi, liderul PSD Marcel Ciolacu îi va strânge laolaltă pe toți membrii conducerii contrale într-o ședință online ce va avea loc la orele 13:00. Ședința are ca scop punerea la punct a ultimelor detalii cu privire la moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Ludovic Orban, ce va fi atât discutată, cât și votată în ziua de 31 august 2020, la orele 14:00.

În cadrul ședinței de astăzi, social democrații vor dezbate strategia efectivă a moțiunii de cenzură, analizând șansele acesteia de reușită.

Cum se poziționează partidele politice?

Primele partide ce și-au anunțat disponibilitatea de a da o mână de ajutor PSD sunt ALDE, PPU-SL și PRO România. De altfel, pozițioanarea ALDE și PRO România nu este o suprinză. Suprinza vine de la Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), cel care, mai nou, strânge din ce în ce mai mult legăturile de prietenie cu social democrații lui Marcel Ciolacu.

De cealaltă parte a baricadei de află PMP care a anunțat că nu va participa la moțiune. De asemenea, USR PLUS a declarat în repetate rânduri că nu va vota, sub nicio formă o moțiune de cenzură împotriva guvernului, dat fiind situația actuală de criză prin care trece țara noastră, considerând un asemenea demers inutil în condițiile de față.

UDMR va decide ce are de făcut în ziua moțiunii. Cu toate astea, liderul formațiunii, Kelemen Hunor a declarat în trecut că nici el nu vede de bun augur desfășurarea unei moțiuni de cenzură în această perioadă.

Pentru a trece, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban, are nevoie de 233 de voturi „pentru”. Caz în care guvernul va pica, vor reîncepe negocierile cu privire la alegerea unui nou prim-ministru.

Citește și: Raluca Turcan își dorește „normalitate” pentru noul an școlar

#News