Sancțiuni de la 1 iunie pentru netransmiterea facturilor în sistemul e-Factura

În luna iunie este termen pentru depunerea Declarației Unice și pentru redirecționarea impozitului pe profit.

Ministerul Finantelor
Ministerul Finantelor pag de FB

Săptămâna aceasta este ultima în care nu aplica amenzi pentru eFactura, potrivit ultimului termen asumat de Guvern. Începând cu data de 1 iunie, sancțiunile pentru lipsa înregistrării facturilor pot ajunge la 2.500 de lei pentru un IMM și la 10.000 de lei pentru o companie mare, potrivit economedia.ro.

În luna iunie este de asemenea termen pentru depunerea Declarației Unice și pentru redirecționarea impozitului pe profit.

Data de 31 mai este ultima în care nu se dau amenzi pentru nedepunerea facturilor emise în termen de 5 zile lucrătoare în sistemul e-Factura, la ANAF, conform celui mai recent termen asumat de Guvern. Acesta a fost amânat deja o dată, anterior sancțiunile e-Factura fiind suspendate până la 31 martie. Firmele care nu transmit facturile în e-Factura în termenul limită vor înfăptui o contravenție care se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii

Dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal. Sistemul vizează doar facturile între firme sau alte tipuri de business. e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie. Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.

Reguli noi pentru turiștii care doresc să viziteze Grecia