În perioada 25-27 aprilie 2025, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), sub coordonarea Președintelui instituției, Cristian Popescu Piedone, au efectuat acțiuni operative de control în stațiunile de la malul Mării Negre, vizând unități de alimentație publică, hoteluri și patiserii.

Controalele au avut ca scop consilierea și prevenirea operatorilor economici care își vor desfășura activitatea atât în mini-vacanța de 1 Mai, cât și în plin sezon estival.

În urma verificărilor, s-a constatat că hotelurile controlate respectă în general standardele impuse și sunt pregătite să primească turiști în condiții optime. Cu toate acestea, în zona de alimentație publică – restaurante, fast-food-uri și patiserii – au fost identificate mai multe nereguli, în special legate de igienă, depozitarea produselor alimentare și respectarea normelor privind etichetarea.

Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a transmis un mesaj clar tuturor operatorilor economici: respectarea legislației este obligatorie, iar abaterile nu vor fi tolerate.

„Consiliem, sprijinim, dar acolo unde legea este încălcată vom interveni ferm. Interesele consumatorilor și siguranța lor rămân prioritare pentru Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor”, a subliniat Cristian Popescu Piedone.


1 Mai – începutul oficial al sezonului estival

Ziua de 1 Mai, cunoscută la nivel internațional ca Ziua Muncii, este în România mai mult decât o simplă sărbătoare oficială. Această dată simbolizează debutul sezonului turistic estival, în special pe litoralul Mării Negre, unde mii de români aleg să își petreacă mini-vacanța.

Pentru anul 2025, autoritățile estimează că peste 50.000 de turiști vor ajunge în stațiunile din Constanța, Mamaia, Vama Veche, Costinești și Eforie Nord. Ofertele de petrecere a timpului liber, concertele în aer liber și festivalurile atrag anual turiști dornici de relaxare și distracție, fapt care impune o responsabilitate suplimentară pentru toți operatorii economici din domeniul ospitalității.

Astfel, acțiunile ANPC de prevenire și consiliere devin esențiale pentru protejarea intereselor consumatorilor și pentru menținerea unui standard ridicat al serviciilor oferite.