Persoanele care vor apela la numărul de urgență 112 vor putea fi localizate prin satelit

Acest lucru a fost stabilit printr-o ordonanță de urgență aprobată de Parlament

Numarul de urgenta 112
Numarul de urgenta 112 sursa foto Wikipedia

Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, potrivit ziare.com.

Ordonanţa de urgenţă are ca obiect de reglementare implementarea unor soluţii tehnice care să permită funcţionarea comunicaţiilor de urgenţă şi prin intermediul unor servicii bazate pe tehnologiile VoIP/IP.

Este vorba sa asigure furnizarea către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a unor informaţii suplimentare, de natură să îmbunătăţească procesul de localizare a apelantului. Acest act normativ a fost adoptat de către Guvern „întrucât apelurile de urgenţă nu se pot genera şi transfera către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă utilizând tehnologia 4G (VoLTE/IP), chiar dacă terminalul dispune de astfel de servicii, iar tehnologia 2G prezintă limitări şi insuficienţe la nivelul capacităţilor tehnico-funcţionale, de securitate şi de trafic”. Ordonanţa a fost adoptată, în contextul unor probleme de localizare, „atât prin prisma suprafeţelor foarte mari furnizate prin metoda de localizare primară (Cell-ID/Sector-ID), cât şi ca efect al problemelor arhitecturale aferente respectivei tehnologii. Acestea afecteaza inclusiv transmiterea informaţiilor de localizare de tip Advanced Mobile Location, denumit în continuare AML.

Lipsa adoptării unor măsuri imediate cauzează creşteri semnificative ale ariilor de localizare ale terminalelor care efectuează un apel de urgenţă, ca urmare a faptului că acest tip de apel poate fi generat, la acest moment, doar prin utilizarea serviciilor oferite de tehnologia 2G”.

„Luând în considerare faptul că, pentru apelurile generate de pe terminale mobile către numărul unic 112 şi clasificate ca urgenţe, în peste o treime din cazuri nu sunt furnizate informaţii care să permită indicarea unor arii restrânse de localizare, acest aspect afectând în mod direct gestionarea situaţiilor semnalate de către cetăţeni”.

SNUAU are obligaţia de a transforma informaţiile de localizare primară şi, după caz, alţi parametri tehnici de reţea care contribuie la localizarea echipamentului terminal care a iniţiat o comunicaţie de urgenţă în informaţii de localizare pe baza reţelei.

SNUAU trebuie sa utilizeze informaţia de localizare determinată şi, acolo unde este disponibilă, informaţia de localizare obţinută pe baza echipamentului terminal. Informaţia de localizare determinată este actualizată retransmisă, la momentul realizării unei interogări manuale de la nivelul aplicaţiilor SNUAU, prin intermediul unei funcţionalităţi tehnice puse la dispoziţie de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile. Popescu Piedone: normalitatea deranjează