Încrederea are un preț care se taxează la secundă, pe kilometru sau în sala de judecată. Cu toții am apelat, într-un moment sau altul, la o companie de taxi sau la Uber. Am sunat sau am folosit aplicația de ridesharing, am avut încredere, am fost în siguranță și am plătit cursa.

Punem accentul mereu pe încredere, pentru că fiecare dintre noi știe cum se conduce în România și mai ales în București. Punem accentul pe încredere și pentru că am văzut, chiar anul trecut, ce se întâmplă când alegi o mașină și drumul se transformă în ultimul drum. Să ne amintim de Alexandra Măceșanu.

Ce se întâmpă, însă, când încrederea duce la o sală de judecată, unde victima devine inculpat și unde costurile cazului sunt suportate tot de victimă?

Pe scurt: Andreea Georgescu, antreprenor și stand-up comediant, și-a spart capul într-un obiect din interiorul mașinii, la finalul unei curse Uber din București. A cerut companiei să-i plătească tratamentul, mai ales că a plecat în SUA și o parte a acestuia a fost scump, dar Uber a refuzat. Cazul a ajuns în instanță. După trei ani de proces, instanța s-a pronunțat: singura vinovată e clienta.

”Sunt foarte supărată că eu am fost tăiată la cap și tot eu trebuie să plătesc avocaților unei companii americane 4.000 de euro. Instanța zice că e vina mea. E vina mea că am avut încredere, într-adevăr. Chiar dacă va trebui să dau și acești bani, mi se pare important că măcar s-a creat un precedent”, spune Andreea Georgescu.

Vrei să faci o schimbare, alegi Statele Unite pentru o perioadă de 9 luni pentru că ai obținut o bursă de comedie și ai biletul de avion pregătit. Se organizează o petrecere, ai prietenii aproape, primești flori și alegi un Uber.

Andreea era client VIP al aplicației. “Domnul șofer foarte drăguț. S-a purtat cu noi foarte frumos, am râs cu el, i-am lăsat florile primite de la prieteni să i le dea soției. Ne-a lăsat în fața Cercului Militar. Prietenul meu a coborât primul, că era pe partea dreaptă, eu după el, că eram în spatele șoferului și a trebuit să aștept fiindcă treceau mașini. Când am coborât m-am lovit la cap”. A dus mâna la cap și a văzut că îi curge sânge.

Seara se termină altfel decât ai plănuit și altfel decât ar fi trebuit să se termine. O petrecere între prieteni se termină la Spitalul de Urgență Floreasca și emoțiile plecării în Statele Unite devin nervi, teamă pentru sănătate și teama că i se poate întâmpla oricui. Vrei să se facă dreptate, așa că decizi să le scrii celor de la Uber. Uber decide că nu-și asumă nicio responsabilitate. Tipic românesc.

“Mi-a zvâcnit operația tot zborul și a supurat. Nu m-am mai spălat pe cap trei săptămâni că mi-au zis sub nicio formă să nu pun apă pe cap, că o să se infecteze. Eu în SUA eram singurul student străin. Și nespălat pe cap! Am avut și spectacol imediat după, la o săptămână după ce am ajuns, nu-mi scosesem firele. Nu mai aveam bandajul pe cap, dar trebuia să mă pieptăn într-un fel, că se vedea sânge închegat”, povestește Andreea.

S-a întâmplat în urmă cu 3 ani și au urmat mărturii, documente, discuții cu avocații. Toate au avut un preț.

“Primul lucru pe care m-au întrebat când m-au chemat martor a fost. Este adevărat că ați consumat băuturi alcoolice? Da! E adevărat. Insinuau că eram beți morți. Băusem, dar nu eram beți. În plus, ce legătură are băutura alcoolică cu faptul că m-am tăiat în mașina ta?

Una dintre ipoteze a fost că m-a bătut prietenul meu. Apoi ne-am gândit cum să facem rost de bani. În plus, prietenul cu care eram nu era iubitul meu”.  Uber a adus ca martori lucrători din Lisabona și Olanda. Avocații au insinuat altădată că s-a tăiat în altă parte și apoi a chemat Uber. Sau că și-a luat biletele de avion după incident, ca să poată cere despăgubiri mai mari.

Andreea Georgescu le-a cerut, la sfatul avocaților, daune de 25.000 de euro. În final, ea este bună de plată: 4.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Andreea insistă pe încredere, Uber insistă pe siguranță. Siguranță fără încredere nu există. Și vice versa. E un preț pe care îl plătim, este un preț care nu se justifică și este o normalitate care nu ar trebui discutată în instanță.

Citește și: Cum să faci bani din jurnalism? Faci public un deces

#News