Boală gravă, provocată de lipsa vitaminei D

Lipsa vitaminei D din organism afectează neuronii din creier, care duc la schizofrenie

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Queensland din Australia, care a efectuat un amplu studiu a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Potrivit experților, lipsa vitaminei D din organism afectează neuronii din creier, care duc la schizofrenie, o boală psihică gravă, potrivit ziare.com.

„Ceea ce am descoperit a fost modificarea procesului de diferențiere în prezența vitaminei D nu numai că face ca celulele să crească diferit, dar dezvoltă mecansime pentru a elibera dopamina în mod diferit”, a spus profesorul Eyles.

Profesorul Darryl Eyles s-a bazat pe cercetările anterioare din laboratorul său de la Queensland Brain Institute, din Australia, care leagă deficiența de vitamina D maternă și tulburările de dezvoltare ale creierului, cum ar fi schizofrenia, pentru a înțelege schimbările funcționale care au loc în creier. Schizofrenia este asociată cu mulți factori de risc de dezvoltare, atât genetici, cât și de mediu.

Profesorul Eyles a urmărit mecanismele care ar putea avea legătură cu eliberarea anormală de dopamină, descoperind că deficiența maternă de vitamina D afectează dezvoltarea timpurie și diferențierea ulterioară a neuronilor dopaminergici

 „Ceea ce am descoperit a fost modificarea procesului de diferențiere în prezența vitaminei D nu numai că face ca celulele să crească diferit, dar dezvoltă mecansime pentru a elibera dopamina în mod diferit”, a spus profesorul Eyles. Astfel de modificări timpurii ale diferențierii și funcției neuronilor dopaminergici pot fi originea de dezvoltare neurologică a disfuncției dopaminei mai târziu la adulții care dezvoltă schizofrenie.

Vitamina D poate fi asimilată de organism din mai multe surse, precum expunerea la soare, din alimente sau suplimente.

Dintre alimente specificăm: ulei de ficat de cod, somon, ton, hering, păstrăv, suc de portocale, lactate, brânzeturi (iaurt, margarină, lapte de soia, lapte cu 1-2% grăsime), sardine, ficat de vită, gălbenuș de ou, cereale fortificate, ciuperci.„Expunerea regulată la soare este importantă pentru a vă îmbunătăți starea de vitamina D. Cei cu mai multă melanină (piele mai închisă) au nevoie de expunere mai lungă la soare, deoarece este mai dificil ca razele să pătrundă în piele”, a spus Sue-Ellen Anderson-Haynes, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din Statele Unite.

TikTok testează propriul chatbot, folosit pentru căutare şi navigare