Zeci de percheziții DIICOT la traficanții de țigări și materiale explozive

Prejudiciul estimat este de 13 milioane euro

Tigari
Tigari sursa foto pixabay

Aproape 80 de percheziţii au loc marţi, 26 martie, în 14 judeţe şi în Capitală, într-un dosar privind destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi materiale explozive, dar şi spălare a banilor, potrivit ziare.com.

Percheziţiile au loc în judeţele Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi Bucureşti.

Peste 50 de persoane urmează să fie audiate. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 13 milioane de euro. „În data de 26.03.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR şi ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Arad, pun în aplicare 79 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) şi materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor”, informează DIICOT.

Astfel, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracţionale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în ţară.

Acest lucru s-a realizat cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari din cadrul autorităţilor publice, transportat şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră. Au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acţiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice. Au fost desfiinţate 3 fab. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la suma de 12.740.000 euro. Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcţionari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara.

Amenzile pentru lipsa polițelor RCA se majorează și de 15 ori