Ultima fotografie a lui Avram Iancu, scoasă la licitaţie

La licitaţie se va mai scoate o monedă de aur cu valoarea de 100 de lei, bătută pentru a marca zece ani de domnie ai Regelui Carol al II-lea, preţul de pornire fiind de 12.000 de euro.

Avram Iancu
Avram Iancu sursa foto Wikipedia

O ultimă fotografie a lui Avram Iancu, dar şi două poze cu sculptorul Constantin Brâncuşi realizate în atelierul său din Paris se regăsesc în licitaţia de artă istorică care va avea loc marţi la Artmark, potrivit digi24.ro.

Licitaţia mai cuprinde şi o selecţie de numismatică şi piese din categoria „Militaria”.

„În acest An Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului transilvănean, vă prezentăm una dintre ultimele imagini cunoscute ale liderului Revoluţiei române de la 1848 – 1849, de o rară sugestivitate. (…) Imaginea a fost realizată atunci când acesta avea în jur de 40 – 41 de ani şi ni-l arată sărăcăcios îmbrăcat, neîngrijit, dar adoptând o atitudine demnă, cu mâna prinsă în haină şi cu privirea îndreptată direct, fără ezitare, către obiectivul aparatului de fotografiat. De asemenea, se regăsesc în această licitaţie şi alte fotografii cu totul deosebite, aşa cum sunt şi cele două poze cu sculptorul Constantin Brâncuşi, imagini realizate în atelierul său din Paris”, a precizat Artmark, într-un comunicat de presă.

La licitaţie se va mai scoate o monedă de aur cu valoarea de 100 de lei, bătută pentru a marca zece ani de domnie ai Regelui Carol al II-lea, preţul de pornire fiind de 12.000 de euro. 

Mai sunt licitate mai multe drahme, precum moneda tip Gemenii, cu cele două feţe ale Dunării. Aceasta este prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, realizată din argint şi care provine din Histria (255 – 240 î.e.n.), moneda Herakles, bătută de colonia Callatis, staterul de aur bătut la Tomis şi două drahme dacice. Licitaţia prezintă şi o selecţie de decoraţii din argint din perioada regală, cum ar fi Ordinul Mihai Viteazul şi Ordinul Coroana României, dar şi Crucea Regina Elisabeta pentru doamne şi Crucea Regina Maria. Între cele 245 de loturi din licitaţie se găsesc şi o tabacheră ce a aparţinut Regelui Ferdinand, precum şi gravuri rarisime, aşa cum este portretul lui Matei Corvin, realizat la 1780. Incident tragic la o stână din județul Dolj