Postul Paștelui începe luni, 27 februarie

Duminică, 26 februarie, este lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui, fiind ultima zi în care se mai pot mânca mâncăruri „de dulce”.

Postul Paştelui începe luni, fiind cel mai lung şi aspru post, comparativ cu postul Crăciunului, avand doar două zile în care credincioşii pot mânca peşte. Duminică, 26 februarie, este lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui, fiind ultima zi în care se mai pot mânca mâncăruri „de dulce”. Credincioșii vor putea mânca peşte cu ocazia sărbătorii de Buna Vestire şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, potrivit ziare.com.

Acest post ne amintește de postul de 40 de zile ținut de Iisus Hristos înainte de începerea activității sale mesianice (Luca IV, 1-2), Potrivit calendarului ortodox, în 2023, sărbătoarea Paștelui va fi pe 16 aprilie.

Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este pe data de 25 martie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire

. Este o sărbătoare importantă, cu cruce roșie, o zi în care cei care țin post pot consuma preparate din pește. Cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este de Florii, cu o săptămână înainte de Înviere. Se mai mănâncă pește în Postul Paștelui pe data de 9 aprilie, în Duminica Floriilor. Postul Mare sau Păresimile (în latină quadragesima) reprezinta în creștinism perioada de asceză și pocăință premergătoare Paștilor. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. În perioada Postului Mare creștinii manifestă o grijă spirituală sporită, renunțand la alimentele de proveniență animală și se înalță sufletește prin rugăciunea însoțita de faptele cele bune. Postul Mare începe în calendarul bizantin cu lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin cu Miercurea Cenușii.

Petre Daea: Există posibilitatea să refacem patrimoniul pomicol al României