Sfaturi de la danezi pentru a scăpa de stresul de sărbători

Cercetările arată chiar că mortalitatea este mai mare decât în mod normal în timpul sărbătorilor.

Tirg de Craciun
Tirg de Craciun sursa foto pixabay

Sărbătorile vin cu cadouri, vizite în familie, întâlniri cu prietenii și tradiții. Dar și cu factori de stres, respectiv aglomerație în magazine și pe drumuri, conversații dificile cu rudele și griji legate de costul vacanțelor și cadourilor, potrivit digi24.ro.

Stresul poate înrăutăți sănătatea mintală și fizică. Cercetările arată chiar că mortalitatea este mai mare decât în mod normal în timpul sărbătorilor. 

Psihologul Marie Helweg-Larsen vine cu câteva sfaturi în acest sens, din cultura daneză. În ciuda iernilor sale care reci și întunecate, Danemarca este plină de oameni care se consideră printre cei mai fericiți din lume. Înțelegerea cuvântului danez „overskud” vă poate ajuta să găsiți un echilibru în timpul perioadei aglomerate de sărbători. 

„Overskud” înseamnă, în traducere aproximativă, „exces”. În vorbirea de zi cu zi se referă la energia, voința sau resursele pentru a face față unei sarcini sau unei probleme. A avea „overskud” este, în general, considerat un lucru bun.  S-ar putea să faci eforturi suplimentare la locul de muncă, să planifici o petrecere elaborată, să găsești cadouri mai potrivite sau să faci voluntariat.

Sărbătorile pot cere uneori o exagerare în mai multe domenii diferite: mâncarea ar trebui să fie sănătoasă, dar și să se potrivească preferințelor și așteptărilor fiecăruia.

Cadourile ar trebui să fie atent alese și accesibile.  Orice psiholog poate spune că menținerea limitelor sănătoase este asociată cu o sănătate mintală mai bună. Cuvântul „overskud” este folosit și pentru a comunica clar atunci când oamenii nu pot face față unei sarcini sau obligații. În loc să spună „Sunt epuizat”, un danez va spune că nu are destul „overskud” pentru a merge la o petrecere. Este, practic, un mod scurt de a spune că sună distractiv și ți-ar plăcea să mergi, dar pur și simplu nu ai energie. 

Danezii folosesc un verb care are legătură cu „overskud”. Ei spun că nu pot „overskue” ceva – organizarea unui eveniment, planificarea unei excursii sau curățenia generală de sărbători.

 În esență, danezii folosesc cuvintele „overskud” și „overskue” pentru a spune „Nu” și toată lumea înțelege că nu este nimic personal în asta. A spune „nu” unor lucruri vă oferă timp și energie pentru a spune „da” altora, astfel încât să puteți trece sărbătorile cu bucurie și fără stres. Mulți oameni ar vrea ca totul să se desfășoare de sărbători exact așa cum își doresc ei.

Însă realitatea îi lovește adesea: străini nepoliticoși, cozi lungi, decorațiuni nereușite, mormane de vase murdare, copii care țipă și rude băgăcioase. Puteți încerca să scăpați de frustrările legate de aceste rostind pur și simplu cuvântul danez „pyt”, care se pronunță „pid”. „Pyt” se traduce aproximativ prin „asta este” și este folosit pentru a scăpa de frustrări sau necazuri minore. De altfel, spun psihologii, stresul poate fi atenuat prin acceptarea faptului că imperfecțiunea este o parte sănătoasă și normală a vieții. Celebrul cântec de Crăciun al formației Wham, pe primul loc în topurile britanice