Casele tradiționale din singurul sat rotund din România, reabilitate cu fonduri PNRR

Satul Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric, având majoritatea caselor dispuse circular.

Casele tradiționale din Charlottenburg, singurul sat rotund din România, vor fi reabilitate, prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), aceasta fiind strategia autorităților locale pentru dezvoltarea turismului. Primăria comunei Bogda, din județul Timiș, a anunțat semnarea contractului pentru reabilitarea a opt case tradiţionale din Charlottenburg, singurul sat rotund din România. Finanțarea este de 480.000 de euro, fiind obținută în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit ziare.com.

Satul Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric, având majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc, fosta plantaţie de duzi, cu o rază de aproximativ 210 metri

Unele gospodării sunt degradate, altele suferind intervenţii neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va conduce la apariția unor modele de bune practică pentru toţi ceilalţi proprietari ai acestui tip de clădiri. Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice. Printre beneficiile pentru comunitate sunt conştientizarea importanţei patrimoniului construit, conservarea şi valorizarea resurselor comunităţii, crearea de facilităţi pentru evenimentele culturale, a comunicat primăria. Proiectul va conduce şi la avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce şi comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare şi masă pentru grupuri de participanţi la evenimente, crearea de locuri de muncă şi de oportunităţi de completare a veniturilor  asigurând viabilitatea localităţii. Din cadrul comisiei de selecţie a caselor vor face parte reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Muzeului Satului Bănăţean, iar în procesul de implementare, Primăria Bogda va primi sprijin şi asistenţă de specialitate din partea Consiliului Judeţean Timiş.

Charlottenburg este un sat în comuna Bogda din județul Timiș

Satul a fost întemeiat cu 32 de familii imigrate din Baden-Württemberg, Lorena germanofonă (până în 1918 în Imperiul German, actualmente în regiunea Grand Est din Franța) și zona germanofonă a Trentinului (până în 1918 în Austro-Ungaria ca și Banatul, de atunci încoace în regiunea Trentino-Tirolul de Sud din Italia). Satul este singurul sub formă circulară (chorographie). In mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajduri și șure. Apoi urmează grădina unde se găsește plantată vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă, și nici cu un picior mai distantață una față de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit;la fel și cele patru intrări în sat – sunt la aceeași distanță una față de alta”.

Tot mai mulți copii, dependenți de rețelele sociale