Cu peste 1,1 milioane de cazuri de infectări cu Covid și peste 34.000 de decese (locul 5 la nivel mondial), Guvernul de la Madrid a decis revenirea la această măsură excepțională pentru 15 zile. Potrivit elpais, starea de urgență ar putea dura până în luna mai 2021, dacă Parlamentul va vota această propunere de prelungire.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Guvernul va impune o carantină pe timp de noapte, între orele 23.00 și 6.00, când sunt interzise deplasările între regiunile autonome, cu excepția motivelor esențiale – de sănătate, familiale, de muncă, iar fiecare regiune putând să vină cu propriile recomandări și restricții. Mai mult, de această dată nu vor fi închise granițele ca la primul val de pandemie.

Spre deosebire de luna martie, când starea de urgență a fost utilizată pentru a-i supune pe spanioli la unul dintre cele mai stricte blocaje ale coronavirusului din lume, de data aceasta va fi folosit într-un mod mult mai puțin sever, în special pentru a introduce starea de timp. Aproape toate regiunile doresc să utilizeze o astfel de măsură pentru a încetini cel de-al doilea val de pandemie din Spania cât mai repede posibil și pentru a ajunge la sezonul de Crăciun cu cifre mai mult controlate.

Astfel, Spania ar fi în conformitate cu Italia și Franța, două țări în care nimeni nu a contestat utilizarea instrumentului legal. Italia are o stare de urgență de la începutul pandemiei și a fost reînnoită de două ori fără probleme.

Decizia a venit ca urmare a transmiterii comunitare foarte mari, acum fiind de peste 400 de cazuri la 100.000 pe o prerioadă de două săptămâni, iar „ținta” propusă este de 25 de cazuri la 100.000. „Avem un drum lung înainte, va trebui să desfășurăm un exercițiu uriaș de rezistență”, a adăugat premierul Sanchez el, explicând că perioada de șase luni pentru starea de alertă nu va fi de neridicat dacă datele ulterioare se îmbunătățesc.

De la începutul pandemiei, pe teritoriul României, au fost confirmate 209.648 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 149.741 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 6.391 de persoane diagnosticate cu infecție cu Covid 19 au decedat.

Citește și: Crăciunul în jurul bradului, cu familia lărgită, doar un vis

#News