Veste bună pentru persoanele aflate în prag de pensionare, cărora le lipsesc câțiva ani din stagiul de cotizare. Aceștia își pot „cumpăra” ani necesari pentru completarea stagiului, dar în limita a șase ani.

Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență, prin care românii își pot completa perioada lipsă pentru ieșire ala pensie.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat Ionel Dancă.

Se face dreptate

Potrivit acestui proiect, seă repară o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare. Şi, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Muncii, de ministrul Violeta Alexandru cu avizele tuturor celorlalte ministere implicate, practic se repară această inechitate şi persoanele îndreptăţite la o pensie, după îndeplinirea vârstei de pensionare, pot să-şi completeze stagiul de cotizare în limita maximă a 6 ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie”, precizează Ionel Dancă.

Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă#BriefingPresa #IonelDanca

Publicată de Guvernul României pe Joi, 24 septembrie 2020

Şeful Cancelariei premierului a explicat că „practic, o persoană care în momentul de faţă nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă va putea încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective. Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a mai declarat Dancă.

Condiţiile privind stagiul minim de cotizare şi vârsta standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sunt de 15 ani de cotizare, și vârsta de 65 de ani bărbați, respectiv 63 de ani la femei.

Citește și: Orban, despre creșterea pensiilor. „Oricine promite mai mult de fapt dă mărul otrăvit”

#News