Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se declară sceptic în legătură cu posibilitatea organizării alegerilor locale în data stabilită, 27 septembrie 2020. Motivul principal al scepticimului acestuia este reprezentat de numărul mare de infectări din ultima perioadă. Reamintim că în ultimele trei zile, România a avut parte zilnic de un număr mai mare de o mie, acesta menținându-se constant de atunci. În contextul acesta, Rafila pune sub întrebare alegerile locale.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă cu nişte măsuri a de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot, iar dacă punem o medie de 10 persoane, cred că ducem undeva spre 200.000. Şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24, în cursul serii trecute.

Rafila, despre alegerile locale: „Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, răspunsul este nu”

„Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu, dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a declarat Alexandru Rafila.

Astfel, Alexandru Rafila a declarat că pentru a se putea organiza alegerile locale în condiții de siguranță, situația va trebui să se schimbe, iar numărul de infectări să scadă. În caz contrar, alegerile locale nu au cum să se mai desfășoare.

„Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două – trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi alegerile pot avea loc la data de 27. Deci mai degrabă, nu”, a mai spus Rafila.

Citește și: Orban anunță transformarea a două spitale în spitale Covid

#News