Klaus Iohannis

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, László Tőkés, a anunţat joi că denunțul său penal împotriva lui Klaus Iohannis pentru declarațiile anti-maghiare ale acestuia a fost clasat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Tőkés şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Balázs Izsák, au depus la începutul lunii mai un denunţ penal la ÎCCJ, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, acuzându-l pe acesta de instigare la ură şi discriminare.

„La plângerea noastră împotriva domnului președinte Klaus Iohannis, a sosit un răspuns foarte rapid de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acest răspuns casează cauza, spunând că într-adevăr, să vă citez: „considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depăşesc limitele dreptului la libera exprimare, chiar în forma acceptată a criticii dure.

În consecinţă, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificat ca un „hate speech”. În ciuda acestei calificări, cauza a fost clasată, spunând că nu este cazul unei cauze care ar necesita o urmărire penală”, a declarat László Tőkés, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Târgu Mureş.

Denunţul penal a vizat declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a criticat, în data de 29 aprilie, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României.

În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, care a fost apoi respins apoi de Senat, în calitate de for decizional.

Citește și: László Tőkés, sensibil din fire, îl denunță pe Iohannis

HashtagNews.ro