Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, OSDO, în cursul zilei de ieri, 23.12.2019, un post de observare turc aflat în provincial Idlib (nord-vest), a fost încercuit de către forţele regimului sirian, după ce în ultimele zile terenul a fost cucerit din mâinile jihadiştilor şi rebelilor în regiune.

„Forţele regimului au încercuit postul de observare turc Al-Surman după ce au eliberat mai multe oraşe şi sate” în apropierea oraşului-cheie Maarrat al-Numan, în sud-estul provinciei Idlib, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Desfăşurată în nu mai puţin de 12 posturi de observare ale armatei din Turcia aflate în regiunea Idlib, acestea sunt în baza unui acord încheiat în septembrie 2018 între Moscova, aliat al regimului sirian, şi Ankara, sprijinitor al rebelilor, cu scopul de a evita o ofensivă a puterii de la Damasc în regiune.

Astfel, pentru asigurarea separării zonelor guvernamentale de teritoriile rebelilor şi jihadiştilor, în provincia anterior menţionată, dar şi în regiunile învecinate Alep, Hama şi Latakia, acordul prevede instituirea unei „zone demilitarizate”, cu o lăţime de 15 până la 20 de kilometri. Însă, cu toate acestea, acordul nu a putut împiedica ofensiva armatei siriene, aceasta fiind sprijinită de aviaţia rusă (între sfârşitul lui aprilie şi sfărşitul lui august). În această perioadă, potrivit OSDO, peste 1000 de civili au fost ucişi şi 400.000 de persoane deplasate, conform Naţiunilor Unite. Mai mult decât atât, în cursul ultimelor săptămâni, în pofida unui armistiţiu anunţat de Moscova la sfârşitul lui august, peste 280 de civili au fost ucişi de la acea dată.

#news