Producătorii de electrocasnice, obligați să repare un produs electrocasnic defect

Potrivit unei decizii a Parlamentului European, producătorii trebuie să ofere clientului alt produs în timpul reparării celui defect

Electrocasnice
Electrocasnice sursa foto pixabay

Potrivit unei noi decizii a Parlamentului European, producătorii de electrocasnice vor fi obligați să ofere servicii de reparație și piese de schimb, ca să nu mai fim tentați să arunce aparatele imediat cum se strică, potrivit digi24.ro.

 Alin Pricină și-a deshis acum 10 ani un atelier de reparație a electrocasnicelor în Capitală

Repară cuptoare electrice și cu microunde, dar și televizoare. Cel puțin 20 de bucureșteni apelează săptămânal la serviciile ei. Potrivit deciziei luate de Parlamentul European, în loc să aruncăm aspiratoarele bicicletele, telefoanele mobile sau mașinile de spălat atunci când se strică, le vom duce la service, să le reparăm. Propunerea privind „dreptul la reparare” a fost votată la Strasbourg. 

„Vine să susțină consumatorii europeni, dându-le posibilitatea să-și repare produsele”

Produsele sunt făcute în așa fel încât să nu poată fi deschise, demontate, pentru a schimba piese defecte. „Iar condițiile de cumpărare de multe ori cer ca produsele să nu fie deschise și reparate de altcineva, decât de producător sau de firma care le reprezintă. De aici ideea acestei propuneri”, a declarat Vlad Botoș, europarlamentar. În plus, pe durata reparațiilor unui dispozitiv, producătorul trebuie să împrumute un altul de înlocuire.

Eurodeputații propun și extinderea perioadei de garanție cu un an, după ce produsul este reparat.

Mai mult, vor fi stimulate și „cafenelele de reparații”, adică locurile unde voluntarii își oferă serviciile de reparații. Inițiativa a pornit de la un studiu potrivit căruia aproape 8 din 10 cetățeni europeni ar prefera să repare un bun decât să cumpere unul nou. În România, circa 70% dintre populație cumpără electrocasnice noi atunci când cele vechi se strică. Despăgubiri de 1.2 milioane de euro pentru familia unui român mort într-un accident rutier în Italia