Florin Cîțu

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu susține că prezentarea legii bugetului pentru 2021 până la 15 octombrie, potrivit Legii 500/2002, la care fac referire cei din PSD, este ilegală.

Conform Art. 35 alin. (1) din Legea 500/2002, „În cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul este următorul:

a) Ministerul Finanțelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite și a bugetului propriu, întocmește proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform art. 103 din Constituția României, republicată;

b) după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăși data de 31 decembrie a anului în curs”.

„Asta se întâmplă când trei ani de zile ești preocupat DOAR de furat și de schimbat legile justiției ca să nu mergi la pușcărie pentru că ai furat. Nu ai timp să citești legile modificate tot de oamenii tăi. Credeți că acum socialiștii vor opri propaganda infectă la adresa mea în legătură cu acest subiect?”, a scris Florin Cîțu, pe pagina de Facebook.

Majorarea TVA, acuza social democraților

Reacția a venit ca urmare a acuzelor social democraților, care spuneau, tot într-o postare pe o rețea de socializare că motivul neprezentării bugetului pe 2021 este de fapt dorința de a crește TVA.

„Conform economiștilor uneia dintre cele mai mari bănci din România, pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul ar merge mai degrabă pe #majorareaTVA, pentru că măsura s-ar putea aplica rapid și ar avea un efect imediat, întrucât TVA e cel mai ușor de colectat. Potrivit legii, cel mai târziu la 15 octombrie Legea bugetului de stat pe anul viitor trebuie supusă dezbaterii și adoptării Parlamentului”, susțin social democrații.

Citește și: Boc: „PNL și USR+ sunt de aceeași parte a baricadei”

#News