Gabriela Firea: Vom acorda lunar un sprijin financiar de 480 de lei bunicilor sau rudelor care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Potrivit ministrului Familiei, 69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV.

Gabriela Firea anunță acordarea unui sprijin financiar bunicilor sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate de 480 lei lunar. Potrivit ministrului Familiei, propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității, care se află pe circuitul de avizare.

Gabriela Firea: Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.


Potrivit ministrului Familiei, 69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudelor până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare, a precizat Gabriela Firea. Cei mai mulți au rămas în grijă bunicilor sau a altor rude dar sunt și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați, a mai explicat ministrul Familiei.

Gabriela Firea: De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare.


„Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament. Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare’, a declarat Gabriela Firea.

Ploi torențiale și vijelii în 13 județe