Maria Grapini / Foto: Facebook

În cursul acestei săptămâni, a fost dezbătută în cadrul Parlamentului European de la Strasbourg, situaţia statului de drept din Malta, ca urmare a dezvăluiriilor privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Având în vedere tragicul eveniment, europarlamentarul Maria Grapini a militat deschis pentru cauza mass-media, printr-o intervenţie în plen în care a susţinut obligativitatea ca viaţa oamenilor să fie sigură pe teritoriul Uniunii Europene.

“Nu cred că există vreun coleg în hemiciclu care să nu condamne uciderea jurnalistei. Am fost în Malta într-o delegatie, am văzut tragedia, mormântul acestei jurnaliste… Haideți să ne gândim: facem noi ce trebuie aici? Am politizat viața unui om, în preajma sărbătorilor de Crăciun. Consider că trebuie să găsim măsuri și să mergem la cauză. Dacă nu ar fi fost acele cauze pe care jurnalista le investiga, ar fi fost ucisă? Avem noi măsuri specifice pentru toate statele membre să eliminăm spălarea de bani, coruptia, pentru ca sa nu mai punem jurnalistii într-o situație critică? În toate statele există jurnaliști care sunt amenintati, unii chiar omorâți, cum am avut si alte cazuri în Slovacia!”, a declarat europarlamentarul, în plenul PE de la Strasbourg.

Aceasta a mai adăugat necesitatea unei definiri clare a lucrurilor într-o astfel de situaţie importantă şi complexă.

“Nu ne putem amesteca în deciziile parlamentelor naționale. Guvernele nu le schimbă Parlamentul European, le schimbă parlamentele nationale. Nu facem greșeala să ne amestecăm aici, dar solicit Comisiei să găsim mecanisme la nivel de UE prin care să evităm punerea jurnalistilor într-o situație asemănătoare cu cu cea a lui Daphne Galizia. Regret si transmit sincere condoleante familiei!”, a continuat europarlamentarul.

#news