Proxeneți din Maramureș, trimiși în judecată pentru traficarea unor tinere în Marea Britanie 

Ei au câștigat 1,3 milioane de lire sterline din exploatarea sexuală a fetelor.

Patru bărbați din Maramureș au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism, fiind acuzați că au câștigat  peste un milion de lire sterline, obligând mai multe fete, pe care le drogau, să se prostitueze în bordeluri din Anglia, potrivit ziare.com.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2017 – 2022, cei doi inculpați arestați au recrutat persoane vătămate din România, fie direct, fie prin intermediari, pentru exploatarea sexuală în Marea Britanie

. Cei doi bărbați au avut în Londra diferite locaţii unde au organizat şi condus activităţile respective, a comunicat DIICOT. Bărbații au identificat şi racolat din România, mai ales din localitatea de domiciliu şi provenind din aceeaşi comunitate ca şi ei, mai multe  femei pe care urmau să le exploateze în Marea Britanie. Aceștia au fost în legătură cu bărbați din alte judeţe din ţară, care au recrutat pentru ei persoane în vederea traficării în Marea Britanie. Imediat după recrutare, persoanele vătămate au fost, în unele cazuri, primite şi adăpostite chiar în casa inculpaţilor din județul Maramureş, pentru pregătirea lor pentru traficare. 

Ulterior, bărbații se ocupau de asigurarea modalităţilor şi mijloacelor de transport al persoanelor vătămate din România în Marea Britanie, aceștia călătorind împreună cu persoanele vătămate în Marea Britanie. 

După ce fetele ajungeau la Londra, acestea erau adăpostite în imobilele organizate de cei doi inculpați ca bordel, fiindu-le reținute actele de identitate. În aceste locații, persoanele vătămate au fost supravegheate permanent, inclusiv prin supraveghere video. Dacă acestea nu doreau să practice prostituția sau refuzau anumiți clienți, erau lovite și amenințate pentru a continua activitatea. În scopul maximizării sumelor de bani obținute, persoanele vătămate au fost obligate să consume droguri de mare risc, cocaină și heroină, pentru a putea primi cât mai mulți clienți, fiecare având o medie de 10-15 clienți pe zi. Un aspect important în activitatea de exploatare a persoanelor vătămate a fost reprezentat şi de faptul că acestea proveneau de regulă din familii dezorganizate, cu resurse financiare precare, cu un grad foarte mic sau chiar inexistent de educaţie şi de instruire. Cei doi bărbați au câștigat în total de aproximativ 1.300.000 lire sterline.

Ministrul Gabriela Firea: Din 5 decembrie se pot depune solicitările pentru primirea sprijinului financiar de 15.000 lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității