Florian Coldea, fostul șef al SRI, audiat la DNA

El ar fi suspect de trafic de influență și spălare de bani

DNA

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a venit joi la DNA. El ar fi suspect într-un dosar de trafic de influență în instanțe, potrivit unor surse oficiale. Mai devreme au venit la DNA Dumitru Dumbravă, fostul șef al direcției juridice din SRI, și avocatul Doru Trăilă, potrivit g4media.ro.

Dosarul de trafic de influență și spălare de bani îi vizează pe Coldea, Dumbravă și Trăilă.

Florian Coldea le-a spus jurnaliștilor din fața DNA că ”o să fac declarații când ies”. Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, șefa Secției I a DNA de combatere a corupției, potrivit informațiilor G4Media. Ei sunt acuzați de trafic de influență legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziții în pandemie. Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanță firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanță. Din acești 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro. Procurorii DNA susțin că avocatul Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informațiilor G4Media.

Hideg a fost condamnat cu executare în primă instanță și apoi a făcut denunț la DNA. Florian Coldea este acționar în două firme de consultanță: Strategic Sys SRL și Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, în 2021, cele două societăți unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei. Cod galben de grindină și ploi puternice