Locuitorii județului Vâlcea, terorizați de urși

Locuitorii se tem să iasă din case

Ursi
Ursi sursa foto pixabay

Zonele locuite din Vâlcea au fost luate cu asalt, în ultimele zile, de mai mulți urși. În municipiul Râmnicu Vâlcea, într-un cartier al orașului, urșii se plimbă pe străzi, potrivit ziare.com.

De mai multe zile, mesajele Ro-Alert semnalează prezența sălbăticiunilor într-o serie de localități din Vâlcea, din mediul rural cât și în cel urban. 

Urșii au coborât până în Râmnicu Vâlcea, oraș aflat la 20 kilometri depărtare de zona montană. Prezența urșilor este semnalată de trei zile consecutiv. Râmnicu Vâlcea nu este singura localitate unde localnicii se tem să iasă din case. Autoritățile au anunțat că în alte trei comune și un oraș, situația este aceeași, fiind înregistrate pagube în urma atacurilor urșilor. Alerta de urs emisă pe telefoane va continua, susțin specialiștii, care recomandă populației să ia măsuri.

În Băile Tușnad s-a găsit o soluție. Toate gospodăriile au fost împrejmuite cu gard electric, spațiile abandonate fiind curățate, pomii fructiferi tăiați din zonele locuite.

Tomberoanele au fost înlocuite de containere speciale care se închid ermetic. „În perioada 19-21 mai 2024, Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea a primit 10 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în următoarele localități: Râmnicu Vâlcea (cartierul Goranu), Budești, Berislăvești, Perișani și Horezu”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmerie (IJJ) Vâlcea. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Vâlcea, George Tacăle, doar în trei situații, jandarmii vâlceni au putut acționa pentru alungarea urșilor: „În celelalte cazuri, la sosirea jandarmilor în zonă, urșii nu mai erau prezenți în locurile indicate de apelanți. Cu toate acestea, au continuat să patruleze în zonă folosind semnalele acustice și luminoase ale autospecialelor de intervenție, pentru a se asigura că pericolul a trecut”.

A murit marele actor Costel Constantin