Edilul Capitalei, Gabriela Firea, le-a mulțumit, pe Facebook, tuturor celor care, în această perioadă grea, au făcut donații masive atât pentru spitale, cât și pentru cei aflați în carantină sau care nu au tocmai o situație financiară bună. Primarul a declarat că s-au donat cantități însemnate de dezinfectanți, medicamente specifice, ceaiuri, cafea, brânzeturi, mezeluri, produse de igienă personală.

Firea are doar cuvinte de laudă

„Multumesc asociatiilor, ONG-urilor, companiilor sau cetatenilor care, in aceasta perioada, au facut donatii insemnate atat pentru spitale, pentru protectia personalului medical, cat si pentru cei aflati in carantina sau care fac parte din categorii sociale vulnerabile.

Doresc sa va dau o veste buna: in aceste zile atat de grele pentru multi dintre noi, sute de oameni au dat dovada de o solidaritate si o generozitate incredibila si s-au oferit sa-i ajute, fiecare cu ce poate, pe cei care au nevoie de sprijin.

Cu bucurie va aduc la cunostinta ca s-au facut donatii importante atat pentru spitale – in special echipamente de protectie, dezinfectanti, hrana sau locuri de cazare pentru personalul medical, cat si pentru centrele de carantina sau adaposturile sociale!

Numai pentru cele 19 spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei, mai multe companii, ONG-uri si persoane fizice au donat, pana in prezent, aproximativ 390.000 de euro (1,9 milioane lei) peste 12.000 de combinezoane, peste 8.000 de viziere si ochelari de protectie, aproximativ 40.000 de masti si peste 120.000 de perechi de manusi!

S-au mai donat cantitati insemnate de dezinfectanti, medicamente specifice, ceaiuri, cafea, branzeturi, mezeluri, produse de igiena personala.

Totodata, desi spitalele isi procura din bugetele proprii echipamente medicale, Primaria Capitalei, prin ASSMB, a alocat sume consistente, atat pentru aparatura medicala, cat si pentru echipamente de protectie unitatilor medicale aflate in adminstrare, astfel incat acestea sa nu duca lipsa de nimic iar personalul si pacientii sa fie in deplina siguranta!

Cele mai multe donatii au primit spitalele care trateaza pacientii bolnavi de coronavirus, spitalul Victor Babes si spitalul Colentina, care a devenit unitate medicala support. Pentru aceste unitati medicale firme, asociatii sau persoane fizice au donat in special bani, materiale de protectie, dezinfectanti, alimente, cafea, electrocasnice.”, a specificat Firea.

Donații importante pentru centrele de carantină și adăposturile sociale

„In ceea ce priveste donatiile pentru centrele de carantina si cele 9 adaposturi sociale administrate de DGASMB, printre fundatiile, asociatiile sau companiile donatoare se numara:
– Fundatia Pretuieste Viata – care a donat ceaiuri, apa plata, iaurturi, cafea, torturi, sucuri de fructe, migdale, produse de igiena si ingrijire personala, produse din carne etc.
– Asociatia Taxiul cu Bomboane – sucuri, bomboane, diverse dulciuri, produse de igiena, biberoane, detergent, jucarii, alcool sanitar si sapun, manusi si masti de protectie, branzeturi, ceapa si cartofi etc.
– Ambasada Republicii Populare Chineze – a facut donatii care constau in produse de curatenie, manusi si halate de protectie;
– Strauss Romania SRL – cafea si pahare de cafea
– Asociatia Centrul Municipal pentru dialog Bucuresti – Clubul pentru Seniori – donatii constand in alimente (conserve carne, pate de ficat, pate vegetal, gemuri) si dezinfectanti
– ApaNova – apa plata
– Grupul Editorial Litera – diverse volume
– Asociatia Samusocial Romania – lapte praf
– US Food Network – oua
– Manastirea Antim – a donat hrana calda pentru beneficiarii Adapostului de Noapte Odesa
– Danone – diverse sortimente de produse lactate
– Dr. Oetker Romania – dulciuri
-Vel Pitar – cozonaci
– Terrabisco – biscuiti
– Carturesti – diverse volume
– Asociatia Zambetul Ingerilor – mosi de ciocolata
– Asociatia Samas – Cutia bebelusului
– Hochland Romania – branzeturi
– Crucea Rosie sector 6 – imbracaminte pentru beneficiarii Adapostului de noapte Odesa
– Crucea Rosie sector 5 – alimente
– Crucea Rosie Romana – branzeturi

Alte persoane fizice au donat carti, produse de igiena personala, dulciuri, ceaiuri si cafea, apa plata, precum si alte produse de stricta necesitate.

In prezent, DGASMB ajuta 2.000 de persoane din Bucuresti, varstnici, persoane cu dizabilitati, familii monoparentale sau cazuri sociale, care, fie si-au pierdut locul de munca in aceasta perioada, fie au venituri insuficiente.”, a spus edilul.

Gabriela Firea a precizat că a primit sute de mesaje de la bucureșteni care s-au oferit să fie voluntari, începând de la medici psihologi, ONG sau asociații.

Sute de oameni s-au oferit voluntari

„Totodata, la adresa de e-mail coronavirus@pmb.ro am primit sute de mesaje de la bucuresteni care s-au oferit sa fie voluntari, pentru orice este nevoie, fie sa livreze alimente sau medicamente persoanelor in varsta, fie sa isi ofere serviciile: ne-au scris si medici psihologi care doresc sa ofere consultanta gratuita celor care au nevoie, iar diverse asociatii sau ONG-uri ne-au scris ca isi pun voluntarii la dispozitie pentru a fi de ajutor.

Dintre cei care au scris la adresa coronavirus@pmb.ro se numara:
– Asociatia Cutia cu Medicamente – a anuntat ca isi pune voluntarii la dispozitia celor care coordoneaza actiunile umanitare;
– Asociatia Romana pentru Smart City – pune la dispozitie voluntari si autoturisme iar Asociatia Ader – voluntari;
– Asociatia Merci Charity Boutique doreste sa sprijine demersurile PMB cu un cabinet stomatologic mobil pentru urgentele stomatologice;
– Wolf-e – sistem de sharing pentru trotinete electrice in Bucuresti; ofera trotinete voluntarilor ce livreaza medicamente si mancare la domiciliul persoanelor; pune la dispozitie intreaga flota cu logistica de incarcare/repozitionare reparatii, inclusiv o persoana care sa raspunda la telefon 8 ore pe zi;
– Membrii Asociatiei pentru Drepturile Taximetristilor Independenti doresc sa fie voluntari pentru a face cumparaturi persoanelor aflate in izolare si pentru a ajuta persoanele defavorizate

Subway, donații pentru cadrele medicale și personalul MAI

De asemenea, la aceeasi adresa au scris numeroase persoane care au anuntat ca doresc sa doneze dulciuri, haine sau alimente, iar companii precum Frufru au donat aproximativ 500 de litri de diverse supe, produse alimentare in valoare de 2.000 de euro – Negro 2000, Strategic Thinker ofera mancare pentru cadrele medicale si personalul auxiliar din spitale, iar o alta companie s-a oferit sa transmita e-mail-uri informative referitoare la Covid-19.

Totodata, SC Home&More Concept SRL a anuntat ca doneaza 100 de paturi pentru spitale, firma Happy Depo doneaza produse de curatenie, Grupul editorial Flacara doneaza reviste Rebus si integrame – cateva sute de exemplare – catre centrele de carantina, iar Subway ofera 50-100 de sandvisuri pentru cadrele medicale si personalul MAI.”, a scris primarul Capitalei.

Firea a dezvăluit de ce mai au nevoie centrele de carantină, pentru ca oamenii să rămână sănătoși: articole precum săpun, șampon, gel de duș, pijamale, papuci de casă, treninguri, șosete/lenjerie intimă, haine de schimb noi, ceai, zahăr, cafea, sucuri și pahare, precum și ziare, reviste, jocuri.

Centrul de primire donații se află la Arena Națională

„In continuare, firmele, fundatiile sau ONG-urile care doresc sa contribuie la derularea activitatilor de cazare, in centrele de carantina sau in adaposturile sociale, pot trimite obiecte de igiena personala, articole de imbracaminte precum si alimente de baza.

Potrivit reprezentantilor DGASMB, care administreaza aceste centre, este nevoie de articole precum sapun, sampon, gel de dus, aparate de ras, deodorant, spuma de ras, pijamale, papuci de casa, treninguri, sosete/lenjerie intima, haine de schimb noi, ceai, zahar, cafea, sucuri si pahare, precum si ziare, reviste, jocuri.

Centrul de primire donatii se afla la Arena Nationala – bd Basarabia 37-39. De asemenea, cei care dispun de spații de cazare dotate cu camere și grupuri sanitare (hotel, pensiune, cămin), sau cei care doresc sa ajute persoanele aflate in carantina cu alimente si obiecte de ingrijire personala sau vor sa se ofere voluntari pentru a face cumparaturi pentru persoanele izolate la domiciliu.”, a încheiat Firea.

#NEWS