Ministerul Familiei anunță prelungirea termenului de depunere a proiectelor pentru înființarea celor 150 de centre de zi

Termenul limita este 9 februarie 2023, până la care pot fi depuse cereri de finanțare pentru toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi,.

Ministerul Familiei anunță prelungirea cu o lună, până pe 9 februarie 2023, a termenului în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi pe care România și le-a asumat în PNRR și pentru care s-au primit primit 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile.

Gabriela Firea: Anunț important pentru toți primarii implicați pentru a le oferi o viață mai bună copiilor și familiilor vulnerabile. Dăm astfel șansa tuturor aplicanților – primăriile care depun individual sau în parteneriat cu organisme private – să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a finaliza propunerile pentru care cer finanțare.

Ministeul Familiei s-a gândit că este dificil pentru cei interesați să transmită proiectele până la începutului lunii ianuarie, prin urmare, noul termen în care așteptăm proiectele va fi 9 februarie 2023. Ministerul Famiiei așteaptă cereri de finanțare pentru absolut toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi, pentru că se doreste cât mai multe proiecte în analiză.

„Vor fi însă punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă și probleme sociale majore. După cum știți, în cadrul unui alt proiect finanțat din fonduri europene, am realizat în urmă cu ceva timp o cartografiere a zonelor și comunităților vulnerabile. Rezultatele obținute atunci sunt foarte importante, pentru că, acum vor avea prioritate exact aceste centre de zi care se construiesc ținându-se seama de această cartografiere a serviciilor și a infrastructurii disponibile, în fiecare zonă, pentru copiii expuși unui risc mai mare de separare de familie”, a declarat Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Este vorba despre acele comunități care nu au nici centre de zi și nici măcar un asistent social, tehnician de asistență socială, mediator sanitar, mediator școlar sau consilier școlar și, în care, gradul de sărăcie este la un nivel critic, cei mai mulți locuitori trăiesc doar din venitul minim garantat, nu au locuri de muncă, iar rata abandonului școlar este uriașă.

Cartografierea comunităților a fost o condiție impusă de instituțiile europene pe parcursul procesului de negociere a PNRR. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat, la începutul lunii noiembrie, apelul pentru depunerea proiectelor în vederea creării acestei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Sprijinim financiar construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea acestor centre destinate atât copiilor care provin din familii aflate în situații de vulnerabilitate, cât și părinților lor. Astfel, de exemplu, primăriile pot obține fonduri și pentru transformarea unor clădiri pe care le dețin deja.

Concret, copiii din familiile care se confruntă cu situații dificile – fie că este vorba despre de lipsuri materiale, de probleme medicale, de situații sociale complicate – pot veni pe timpul zilei în aceste centre pentru a-și face temele, a socializa, vor primi o masă caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin și consiliere psihologică

Seara se vor întoarce acasă, alături de de părinții, bunicii și frații lor. Cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă. Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR – la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home . Ghidul specific, ce conține toate condițiile de accesare a fondurilor europene acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție și anexele care conțin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/ .

Cum vor funcționa de sărbători serviciile publice care eliberează permise de conducere, paşapoarte şi cărţi de identitate