UDMR și-a desemnat cei trei miniștri

Un fost ciclist paralimpic, la „Tineret și Sport”

După ce în weekend au fost anunțați doi dintre cei trei miniștrii pe care UDMR îi va avea în viitorul guvern, Cseke Attila la Dezvoltare, respectiv  Tánczos Barna la Mediu, luni seară a fost desemnat și cel de la Sport.

Consiliul Permanent al Uniunii Democrate a Maghiarilor a anunțat, luni seara, că l-a propus pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului pe fostul ciclist paralimpic Eduárd Novák, în prezent președinte al Federației Române de Ciclism.

Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului și le mulțumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile și realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât și ca mentor sau președinte al Federației Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conștient de munca pe care o presupune această funcție, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentați și pentru campionii noștri.

Eduárd Novák, ministrul desemnat petru MTS

„Rolul sportului în viața noastră, a fiecăruia, e esențial, și nu cred că există cineva care să conteste asta. Îmi doresc să îmi aduc contribuția la stabilirea unei direcții care să influențeze pozitiv viitorul sportului românesc, iar dezvoltarea să fie elementul cheie regăsit în toate segmentele sportive. Avem nevoie să cunoaștem mai mult ca oricând ce e fairplay-ul, să ne aplaudăm campionii, să îi încurajăm pe cei cu potențial și să ducem cât mai departe sportul românesc oriunde în lume”,  a scris Eduárd Novák pe contul său de Facebook.

Cine este Eduárd Novák

Cariera sportivă și-a început-o ca patinator de viteză, sport în care a câștigat mai multe competiții internaționale.  În 1996, sportivul a suferit un accident rutier în urma căruia s-a reorientat spre ciclism.

A participat pentru România la patru Jocuri Paralimpice la Atena, Beijing, Londra și Rio de Janeiro.

La Beijing a câștigat o medalie de argint, iar în 2012 s-a întors de la Londra cu două medalii, una de aur și una de argint, devenind astfel primul campion paralimpic din România.

Eduárd Novák a participat și la Rio de Janeiro în trei curse, ocupând locurile cinci, șase și nouă. Din 2013 este președintele Federației Române de Ciclism, sport pe care a reușit să îl revitalizeze și să îl readucă în prim planul sportivilor români. În 2017 a întemeiat o academie de ciclism, Novák Cycling Academy, singura de acest gen din Europa de Est.  

Citește și: Kelemen Hunor vrea redeschiderea școlilor

#News