O pasăre considerată dispărută de zeci de ani, redescoperită în pădurile din Papua Noua Guinee

Redescoperirea păsării a fost făcută de o echipă de expediție care a petrecut o lună pe Fergusson, o insulă muntoasă din arhipelagul D’Entrecasteaux.


O pasăre despre care se credea că este dispărută de 140 de ani a fost redescoperită în pădurile din Papua Noua Guinee.Porumbelul fazan cu gât negru a fost documentat de oamenii de știință pentru prima și ultima dată în 1882, potrivit unui comunicat de presă al organizației nonprofit Re wild, potrivit g4media.ro.

 Redescoperirea păsării a fost făcută de o echipă de expediție care a petrecut o lună pe Fergusson, o insulă muntoasă din arhipelagul D’Entrecasteaux, în largul estului Papua Noua Guinee, unde pasărea a fost documentată inițial.

Echipa a fost formată din personalul local de la Muzeul Național din Papua Noua Guinee, și din oameni de știință internaționali de la Cornell Lab of Ornithology și American Bird Conservancy.Insula Fergusson este acoperită de un teren accidentat și muntos, Mulți membri ai comunității au spus echipei că nu au mai văzut porumbelul fazan cu gât negru de zeci de ani, dar, cu doar două zile înainte ca cercetătorii să părăsească insula, o cameră-capcană a surprins imagini cu pasărea excepțional de rară.

„După o lună de căutări, să văd acele prime fotografii cu porumbelul fazan s-a simțit ca și cum aș fi găsit un unicorn”, a declarat John C. Mittermeier, director al programului de păsări pierdute de la American Bird Conservancy și co-lider al expediției. „Este genul de moment la care visezi toată viața ta de conservaționist și observator de păsări”.Porumbelul fazan cu gât neagru este un porumbel mare, care trăiește la sol și are o coadă lată. Oamenii de știință știu încă puține lucruri despre această specie și cred că populația este mică și în scădere. Informațiile primite de la locuitorii din zonă au fost vitale pentru ca oamenii de știință să găsească pasărea.„Abia când am ajuns în satele de pe versantul vestic al muntelui Kilkerran am început să întâlnim vânători care au văzut și auzit porumbelul fazan”, a declarat Jason Gregg, biolog pentru conservare și co-lider al echipei de expediție.

„Am devenit mai încrezători în ceea ce privește denumirea locală a păsării, care este «Auwo», și am simțit că ne apropiem de habitatul principal în care trăiește fazanul-porumbel cu gât negru”.

Încă nu se știe câte exemplare de porumbel fazan cu gât negru au mai rămas, terenul accidentat făcând dificilă identificarea populației. Un studiu de două săptămâni în 2019 nu a reușit să găsească nicio dovadă a existenței păsării, deși a descoperit câteva rapoarte de la vânători care au ajutat la stabilirea locațiilor pentru expediția din 2022.Descoperirea ar putea oferi speranța că alte specii de păsări considerate dispărute sunt încă acolo. .„Această redescoperire este un incredibil far de speranță pentru alte păsări care au fost pierdute de o jumătate de secol sau mai mult”, a declarat Christina Biggs, managerul pentru căutarea speciilor pierdute la Rewild „Terenul pe care echipa l-a căutat a fost incredibil de dificil, dar determinarea lor nu a cedat niciodată, chiar dacă atât de puțini oameni își puteau aminti să fi văzut porumbelul fazan în ultimele decenii”.

Centre de permanență din județul Botoșani închise, potrivit deciziei DSP