O firmă din Timișoara face economii la încălzire cu ajutorul aerului de la servere

Aerul cald care iese din aparatură este preluat de un sistem inteligent, lucru care aduce economii substanțiale

O companie de tehnologie din Timișoara a găsit soluția pentru a avea căldură în clădire, fără să plătească facturi mari pentru gaze. Astfel, în loc de calorifere, căldura vine de la servere, economia anuală fiind de peste 120.000 de euro.
Pe  platformă sunt sute de aparate care funcționează 24 de ore din 24 ore, ele fiind utilizate pentru testarea diverselor echipamente produse de această companie și nu numai, potrivit digi24.ro.

Aparatura produce foarte multă căldură și ca să nu se supraîncălzească, trebuie să fie răcită. Aerul cald care iese din aparatură este preluat de un sistem inteligent, lucru care aduce economii substanțiale firmei din Timișoara.

 Potrivit lui Gabriel Faluși, manager platformă comunicații mobile, aerul cald produs de aparatură este transferat pe niște conducte de apă care se duc în centrală de frig. Acolo o parte din căldură este eliminată în mediul exterior, o parte fiind refolosită pentru încălzirea birourilor. Transferul de căldură are loc prin intermediul conductelor de apă, birourile fiind încălzite cu ajutorul altor schimbătoare de căldură. Se amestecă cu aer de afară, filtrat corespunzător, dezumidificat, se încălzește la temperatură și astfel se încălzesc birourile pentru inginerii care lucrează pe această platformă. 

Practic, aerul cald eliminat de aparatură încălzește apa care mai poate aduce căldura în birouri, același aer fiind răcit în urma acestui procedeu și ajutând la răcirea serverelor.

Economia este importantă, respectiv de  câteva sute de mii de euro pe an. Alte companii din oraș plănuiesc să construiască noi spații eficiente energetic. Zoltan Cservid, manager, a declarat că a investit în soluții sustenabile pe termen lung, și anume sisemul de încălzire geotermal. Este vorba despre este un sistem complex, format din 90 de foraje la mare adâncime de 120 de metri, un sistem cu buclă închisă. Prin această rețea de țevi circulă apa. Cele mai multe firme din vestul țării, peste 55% au investit în ultima perioadă în panouri fotovoltaice, restul alegând energia geotermală sau cea eoliană.

Antrenor din Botoșani, acuzat de agresiune sexuală asupra elevelor