Liberalizare gaze naturale

Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie, iar prețurile pentru furnizarea gazelor la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Acest lucru va duce la scăderea prețului gazelor pentru populație, susține ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„În momentul de față, la 1 iulie, este cel mai propice moment pentru liberalizarea pieței de gaze naturale, pentru că prețurile gazelor în regiune sunt cele mai mici din istorie. Vorbim de un preț la bursa de la Viena în cursul lunii iunie de 24-25 de lei pe MWh, față de prețul reglementat în România de 68 de lei. Deci este un moment prielnic și piața europeană este liberă, iar noi trebuie să ne aliniem. Eu cred că prin această liberalizare toți consumatorii români, atât cei casnici, cât și cei industriali, au de câștigat”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a mai atras atenția asupra faptului că orice consumator poate să-și schimbe furnizorul de gaze în cel mult 21 de zile, chiar dacă a semnat un contract nou pentru o perioadă determinată și sfătuiește populația să se informeze, să nu se grăbească și să știe că oricând pot schimba un furnizor de gaze naturale printr-o notificare simplă.

„Faptul că au semnat un contract sau au un contract în derulare nu înseamnă că nu îl pot schimba. Dacă au facturile achitate la zi, chiar dacă au semnat un contract, pot să se mute oricând la alt furnizor, cu o notificare prealabilă de 21 de zile”, a explicat reprezentantul guvernului.

De la 1 iulie, piața de gaze va fi complet liberalizată, iar ANRE a obligat producătorii să vândă pe bursă 30% din producție, la anumite prețuri de pornire. Potrivit ministrului Economiei, în cazul în care marii furnizori nu vor scădea prețurile, Legea concurenței permite Guvernului să intervină în piață pentru o perioadă de șase luni.

Citește și: Bulgaria știe să negocieze: gaze naturale la reducere

HashtagNews.ro