alde

Într-un editorial semnat pentru cei de la Cotidianul, Călin Popescu Tăriceanu ne povestește despre presupusa manipulare a guvernului Orban, în șase pași simpli. În opinia actualului om politic, fost om de radio, Tăriceanu, Guvernul actual ar fi profitat de slăbiciunile survenite odată cu această criză provocată de noul coronavirus, pentru a manipula opinia publică. Cu toate că inițial, Tăriceanu s-ar fi gândit că este vorba despre o magie a comunicării, în timp s-ar fi convis că de fapt n-ar fi altceva decât o altă metodă de manipulare a societății civile.

Editorialul lui Călin Popescu Tăriceanu

”Există ceva la care Guvernul Orban excelează: manipularea opiniei publice! La început am crezut că sunt niște magicieni ai comunicării publice, dar apoi am văzut că nu este vorba decât de manipulare. Care este diferența? Comunicare bună este atunci când, după ce ai făcut niște lucruri, vii și explici poporului ce ai făcut. Manipularea este atunci când, ÎN LOC să faci lucrurile, doar induci ideea că le-ai făcut. Pentru cei de vârsta mea, modelul “Mircea, fă-te că lucrezi” din decembrie 1989.

Haideți să descifrăm împreună acest mic manual de manipulare.

Pasul 1. Ne trezim, dăm drumul la televizioare și radiouri și asteptăm cu groază să aflăm câți români au mai luat virusul sau câți au decedat. Că sunt 10 sau 25, știrea este imediat dublată de sutele de morți din Italia sau Spania sau de miile din New York. Dacă în sufragerie am avea tabloul Conducătorului te-ai uita la El cu ochii în lacrimi și ai gândi recunoscator: Hai, că nu e rău la noi!

În lumea reală, în același moment, 10 salvări pline cu bolnavi cu noul coronavirus stau în curtea spitalului din Focșani pentru că nu are cine să-i primească pentru că personalul medical este infectat. Din lipsă de echipament.

Pasul 2. Începând de pe la ora 10.00, încep să apară, unul câte unul, miniștrii Guvernului Orban care ne spun, plini de optimism, să stăm liniștiți că vin avioanele cu echipamente, că se acordă sprijin celor care rămân fără loc de muncă, că se acordă licențe în regim de urgență tuturor celor care pot produce măști, echipamente, spirt sanitar etc. Totul, de săptămâna viitoare! Exact în același timp, dacă te poți smulge din fața televizoarelor și te duci în online, vezi cum arată viața reală: oameni în carantină care nu primesc mâncare, personal medical care își spală măștile ca să poată intra la bolnavi, achiziții de echipamente făcute în regim de urgență și care duc toate spre firme de casă ale guvernanților, etc.

Pasul 3. La prânz apare chiar Conducătorul Suprem. Că e în vizită la un spital fără pacienți sau doar în saloanele de la Cotroceni, dl Președinte monopolizează ecranele pentru o oră spunând în mare să ne spălăm pe mâini, să păstrăm distanța socială și să stăm în casă dacă nu vrem să ajungem la cimitir. Ah, da! Și că petrece Paștele cu dna Carmen! În același timp, mii de români, mulți din zone carantinate, sunt înghesuiți pe aeroporturile din România pentru a fi exportați în Germania.

Pasul 4. Nu ne revenim bine din sfaturile dlui Iohannis și la ora 17.00 fix începe ședința de guvern, unde miniștrii se felicită între ei și toți pe Allmighty Ludovic.

În același moment, din România, ies ultimele tone de grâu pe care le mai aveam. Exportate tot de firme de-ale lor. Tot în timpul în care se felicită unii pe alții, fermierii români plâng pe ogor sperând că lacrimile lor vor ține loc de apă, care nu mai vine.

Pasul 5. La ora 20.00, apare la televiziuni, chiar prim-ministrul României care ne spune că lucrurile sunt sub control și că, ce mai merge rău este din cauza “grelei moșteniri”. Tot pe la aceeași oră, personalul medical încearcă să găsească un colț de masă unde să pună capul jos să se odihnească pentru ca, a doua zi la ora 6.00, calvarul neputinței să înceapă din nou.

Pasul 6. Tocmai când ne gândeam că ne tragem sufletul și digerăm și noi tonele de informații care ne-au bombardat toată ziua și încercăm să dăm pe un post TV unde am putea auzi și altceva decât ode guvernului, apare dl. Vela. Ne stă inima când aflăm că dă o nouă ordonanță militară. Noroc că ordonanța nu face decât să o explice pe cea de dinainte, care de fapt o completa pe cealaltă și care, la rândul ei, era o adăugire la cea care a precedat-o. Dincolo de glumă, m-am tot întrebat de ce niște măsuri relativ importante și care ne privesc pe toți sunt date la miezul nopții. Scriind aceste rânduri, înțeleg că explicația simplă este că pur și simplu nu mai este loc pentru dl. Vela într-un alt moment al zilei, pentru că toate celelalte momente sunt pline de alți actori.

Deci, când să mai fie timp de alte opinii? Când să mai poți să spui ceva despre lucrurile care nu merg, despre minciunile pe care le spun cu seninătate la TV, despre doctorii care cad din picioare, despre baroni locali care și-au făcut vile în paralel cu modernizarea spitalelor?

Nu mai este timp de critici, dragi tovarăși! Toți trebuie să fim solidari și strânși uniți în jurul partidului și conducătorului! Cei care crâcnesc în front ori ajung pe mâinile DNA, ori sunt bătuți cu pietre de televiziunile de casă! Vă sună cunoscut? Mie, da!

Nu-mi dau seama cine este în spatele acestei uriașe mașinării de propagandă finanțată cu dărnicie de la bugetul de stat, dar mi-aș dori mult de tot să-i/să-i cunosc. Pentru că, poate că în loc să fim conduși de păpuși, mai bine de păpușarii lor, măcar aia sunt deștepți!”, scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: Tăriceanu, îngrijorat de „Operațiunea Sparanghel”

#News